Jak radzić sobie w święta i po świętach

Konrad Gaca radzi, jak uniknąć przejedzenia w święta.

Jak radzić sobie w święta i po świętach
Źródło zdjęć: © Fotolia
1

Według tradycji w Wigilię od rana pościmy, aby wieczorem, wraz z nadejściem pierwszej gwiazdki, usiąść przy stole w gronie najbliższych. Kosztując nawet po małej porcji każdej z 12 wigilijnych potraw, często cierpimy potem z powodu przejedzenia. Wystarczą jednak proste zmiany nawyków, aby także 24 grudnia i przez kolejne dwa świąteczne dni czuć się lekko, a jednocześnie cieszyć się smakiem ulubionych potraw. Praktyczne wskazówki przygotował dla nas Konrad Gaca, trener i specjalista żywieniowy z GACA Fit Hotel.

Wigilijna wieczerza z założenia ma być postna. Ale na jakie dania lub sposoby przygotowania jedzenia należy uważać?

- Postna potrawa niestety nie zawsze oznacza, że jest też lekkostrawna i nietucząca. Są na szczęście sposoby, aby nieco „odchudzić” wigilijne potrawy, jednocześnie nie tracąc nic z ich wyjątkowego smaku. Używajmy jogurtu naturalnego zamiast śmietany i majonezu. Ryby z kolei będą miały równie dobry smak, jeśli podamy je w formie uduszonej lub pieczonej, a nie smażonej w głębokim oleju. To samo dotyczy pierogów, do produkcji których najlepiej użyć mąki razowej lub orkiszowej. Węglowodany uwalniane z tego rodzaju mąk nie powodują tak dużych skoków glukozy we krwi i dlatego dłużej zachowujemy uczucie sytości po posiłku. Jeśli chodzi o przyprawy, to z całego serca polecam zastąpić zatrzymującą w organizmie sól aromatycznymi przyprawami i ziołami.

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości – czy są jakieś alternatywy dla makowca ze sporą ilością ciasta i lukru?

- Święta to czas kiedy folgujemy sobie w kwestii słodyczy bardziej niż na co dzień, warto więc zadbać, żeby te słodycze były jak najmniej zgubne dla naszego zdrowia i figury. W mojej książce „Kuchnia Fit” można znaleźć kilka przepisów na proste i pyszne desery wykonane ze zdrowych produktów. Jeśli chodzi o ciasta, to szczególnie polecam sernik na zimno. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak oddaje to co najlepsze w serniku: słodycz owoców i gładkość masy serowej. Polecam też skusić się na muffiny świąteczne, przygotowane z mąki orkiszowej, płatków owsianych z dodatkiem suszonej żurawiny. Takie słodycze nie odbiją się na naszej sylwetce i pozwolą cieszy się świątecznymi smakami.

Przepis Konrada Gacy na muffiny świąteczne

Składniki: *180 g mąki orkiszowej, 1 jajko, 2 łyżki miodu gryczanego, 1 łyżeczka cynamonu, 80 ml oliwy z oliwek, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 100 g płatków owsianych, 50 g płatków migdałowych, 50 g suszonych morel, 2 łyżki suszonej żurawiny, 200 g jogurtu.
*
Wykonanie:
płatki owsiane łączymy z jogurtem i odstawiamy na kilka minut. Morele kroimy w drobną kostkę. Mąkę mieszamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy migdały, morele i suszoną żurawinę. Do płatków z jogurtem dodajemy roztrzepane jajko, miód i oliwę. Całość mieszamy z suchymi składnikami. Do blaszki wyłożonej papilotkami przekładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez około 25 minut.

Jak w prostych krokach uniknąć świątecznego przejedzenia?

- Ważne, by jeść regularnie i unikać podjadania przez cały dzień podczas rozmów z bliskimi. Warto unikać alkoholu, który poza tym, że może przyczynić się do tycia, działa także niekorzystnie na naszą wolę, przez co możemy nieopatrznie zrezygnować z dietetycznych postanowień. Jedzmy tyle, ile potrzebujemy, nic ponadto. Postarajmy się przygotować potrawy wigilijne w lżejszej wersji fit. Nie wolno zapomnieć również o ruchu w święta - poobiedni spacer to aktywność i przy okazji doskonały sposób na spędzenie czasu z rodziną.

A gdy dopadnie nas to charakterystyczne uczucie ciężkości – jak sobie radzić?

- Przede wszystkim - przestać jeść na siłę. W przypadku czucia ciężkości, przejedzenia polecam wypić szklankę aromatycznej herbaty ziołowej, np. zielonej, która działa wspomagająco na układ trawienny. Przy następnym posiłku dobrze będzie zrezygnować z ciężkostrawnych potraw. Zamiast tego zjedzmy więcej warzyw, najlepiej bez tłustych sosów.

Jak zaplanować poświąteczne menu – co powinniśmy jeść, aby odciążyć układ pokarmowy?

- Najgorsze, co możemy w takiej sytuacji zrobić, to z dnia na dzień przejść na głodówkę. Jest to właściwie gwarancją rozregulowania sobie układu trawiennego. Po świątecznym szaleństwie dobrze jest zapewnić sobie dietę, która będzie lekkostrawna. Regularne 4-5 posiłków, spożywane o stałych porach, ograniczenie soli i cukru w diecie, picie wody oraz odpowiednia kompozycja białek, węglowodanów i tłuszczów – to kluczowe zasady, które powinny nam towarzyszyć nie tylko po świętach, ale również na co dzień. Szukajmy nowych, fit smaków, próbujmy zup, lekkich sałatek, pieczonych ryb. Zrezygnujmy z białego pieczywa, zastąpmy je pełnoziarnistym. Gwarantuję, że po wprowadzeniu tych zasad, szybko poczujemy się lepiej. A skutki świątecznego obżarstwa pomoże nam zwalczyć oprócz odpowiedniej diety, również regularna aktywność fizyczna, skuteczna regeneracja i motywacja do walki o zdrowie i piękną sylwetkę.

POLECAMY:

Źródło artykułu:
1

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu