Jajko w roli głównej. 5 smacznych pomysłów na jajeczne potrawy
Prosto, tanio i z pomysłem
Jajka są bardzo wdzięcznym produktem w kuchni. Urozmaicą kolorowe kanapki, dodadzą smaku sałatce, a jajecznica czy omlet o poranku jest zawsze dobrym pomysłem. Ale z jajek można wyczarować smakowite dania. Mamy dla was pięć przepisów na jajeczne potrawy – każdy inny, ale równie smaczny.
W czasach PRL-u kotletami z jajek zajadali się wszyscy. Kiedy mięso było trudnodostępne, były one zamiennikiem tradycyjnego mięsnego kotleta. Dziś zapomnieliśmy o tej potrawie, a szkoda, bo jest naprawdę smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu.
- 10 dużych jajek
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- 2-3 łyżki tartego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- olej rzepakowy
Przygotowanie: ugotuj 8 jaj. Cebule posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ugotowane jajka zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do nich podsmażoną cebulkę, bułkę tratą, 2 surowe jajka, poszatkowaną natkę pietruszki, ser żółty oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej, a następnie usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Zobacz także wideo: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?
Jajka faszerowane
Przekąska idealna na imprezę w gronie znajomych czy rodzinne przyjęcie – faszerowane jajka zawsze będą idealnym pomysłem. Do masy żółtek możesz dodać to, co lubisz lub to, co akurat masz w lodówce. Możliwości jest wiele.
- 10 jajek,
- kilka plasterków pokrojonej w kosteczkę szynki,
- poszatkowana natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
- 4-5 łyżek majonezu
Przygotowanie: jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, każde przekrój na pół i wyjmij z nich żółtka. Do masy dodaj drobno poszatkowaną natkę pietruszki i wszystko rozgnieć widelcem. Dodaj pokrojoną szynkę, majonez oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszaj. Gotową masą napełniaj połówki jajek i gotowe.
Wytrawne babeczki ze szpinakiem
Babeczki w wytrawnej wersji to świetny pomysł nie tylko na imprezową przekąskę, ale także smaczne śniadanie, lunch do pracy albo kolację inną niż zwykle.
- 250 g świeżego szpinaku
- 100 g sera typu feta
- łyżka masła klarowanego
- 100 g margaryny
- proszek do pieczenia
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml mleka
- 2 szklanki mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: szpinak podsmaż na łyżce masła klarowanego, a kiedy będzie już prawie gotowy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż szpinak ostygnie i drobno go posiekaj. W garnuszku rozpuść margarynę, a gdy przestygnie, dodaj do niej mleko, jajka, posiekany szpinak oraz startą na tarce fetę. W drugiej miseczce połącz mąkę z dwiema płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia, dodaj zawartość garnuszka i wszystko wymieszaj. Formę na muffinki wyłóż papilotkami i napełnij każdą do 3/4 wysokości. Wytrawne babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
Szakszuka
Szakszuka jest wprost idealna w roli śniadania! To danie kuchni tunezyjskiej, którego nazwę można przetłumaczyć jako wielki bałagan. Coś w tym jest, bo ta potrawa jest mieszanką jajek, pomidorów, papryki, cebuli, pietruszki i przypraw - to najbardziej podstawowa wersja, a my mamy dla was przepis na nieco bogatszą wersję.
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- puszka pomidorów krojonych
- cebula
- czerwona papryka
- 2 papryczki chili
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki cukru
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie: cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. Kiedy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekane papryczki chili. Wszytko smaż przez minutkę. Teraz wlej pomidory, wrzuć pokrojoną w kostkę paprykę. Dokładnie wymieszaj zawartość patelni i dodaj koncentrat, ocet, cukier, kumin, sól oraz pieprz i wszystko smaż jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zrób w gęstym sosie 4 wgłębienia i wbij do nich 4 jajka. Wszystko smaż pod przykryciem przez 10 minut (lub aż białka się zetną). Gotową szakszukę posyp posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionym pieczywem.
Jajka zapiekane w awokado
Szukasz ciekawego pomysłu na podanie zwykłego jajka? Zapiecz je w awokado.
- 2 dojrzałe awokado
- 4 małe jajka
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie: Awokado umyj, przekrój na połówki i otwórz je, kręcąc połówkami w przeciwne strony. Usuń pestki. Posól, popieprz i w każde wgłębienie wbij po jednym jajku (zapewne całe się nie zmieści, więc dodaj żółtko i trochę białka). Na każdą cząstkę połóż odrobinę masła. Awokado włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 15-20 minut. Po upieczeniu dopraw potrawę solą i pieprzem. Możesz także posypać je natka pietruszki lub szczypiorkiem.