Jajko w roli głównej. 5 smacznych pomysłów na jajeczne potrawy
Prosto, tanio i z pomysłem
Kotlety jajeczne
W czasach PRL-u kotletami z jajek zajadali się wszyscy. Kiedy mięso było trudnodostępne, były one zamiennikiem tradycyjnego mięsnego kotleta. Dziś zapomnieliśmy o tej potrawie, a szkoda, bo jest naprawdę smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 10 dużych jajek
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 cebule
- 2-3 łyżki tartego sera żółtego
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- olej rzepakowy
Przygotowanie: ugotuj 8 jaj. Cebule posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ugotowane jajka zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do nich podsmażoną cebulkę, bułkę tratą, 2 surowe jajka, poszatkowaną natkę pietruszki, ser żółty oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej, a następnie usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Zobacz także wideo: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?