Gdzie najczęściej jedzą Polacy? Wyniki raportu "Polska na Talerzu 2018"

Raport "Polska na Talerzu 2018" to wyniki badań opinii publicznej, które zostały przeprowadzone przez IQS na zlecenie sieci Makro Cash&Carry Polska. Sondaż dotyczył przede wszystkim miejsc, w których stołują się Polacy. Z badań dowiadujemy się także ile statystyczny Polak przeznacza pieniędzy na jedzenie na wynos i czym się kieruje dokonując zakupu.

Gdzie najczęściej jedzą Polacy? Wyniki raportu "Polska na Talerzu 2018"
Źródło zdjęć: © 123RF

Badania przeprowadzone na grupie 1000 respondentów powyżej 18 roku, wykazały, że Polacy chętnie odwiedzają lokale gastronomiczne. Jak wskazuje raport, aż 94 proc. badanych deklaruje, że stołuje się poza domem. Dlaczego pozostałe 6 proc. unika publicznych miejsc? 62 proc. z nich podkreśla, że woli jedzenie przygotowane w domu. Z kolei 55 proc. wskazuje, że jedzenie w restauracjach jest dla nich za drogie.

Jeżeli więc decydujemy się na jedzenie poza domem, jakie lokale wybieramy? Największą popularnością wciąż cieszą się pizzerie (69 proc.) i fast foody np. McDonald's (59 proc.). Najmniejszym zainteresowaniem cieszą się z kolei bary sushi, które odwiedza niespełna 11 proc. ankietowanych i targi śniadaniowe (3 proc.). Co ciekawe, wybór lokalu zależny jest od płci. Kobiety częściej spotkamy w pierogarniach i naleśnikarniach. Natomiast mężczyźni chętniej stołują się w kebabach i w lokalach serwujących burgery.

Polacy uwielbiają polską kuchnię

Jaki rodzaj kuchni jest najchętniej wybierany przez Polaków? Wbrew pozorom nie jest to ani kuchnia włoska, ani amerykańska. Jak dowiadujemy się z raportu, Polacy najczęściej wybierają kuchnię polską (79 proc.). Przepadają też za regionalną, którą wybiera 48 proc. respondentów. Jak zatem na ich tle prezentują się inne kuchnie świata? Powszechnie lubiana kuchnia włoska to wybór niespełna 56 proc. badanych (to spadek aż o 25 punktów procentowych w porównaniu z rokiem ubiegłym). Z kolei wybór restauracji serwujących dania kuchnia amerykańskiej to wybór tylko 34 proc. (spadek o 29 proc.). Co ciekawe, według raportu, małym zainteresowaniem cieszą się restauracje jarskie. Miejsca z wegetariańskimi potrawami wybiera 9 proc. ankietowanych, natomiast wegańskie tylko 6 proc.

Raport wskazuje także motywy, które kierują badanymi przy wyborze rodzaju kuchni. Aż 58 proc. z nich deklaruje, że najważniejszy jest dla nich smak. Ten powód najczęściej występował wśród osób w przedziale wiekowym 25-34. Zainteresowanie nowymi smakami przejawia z kolei 34 proc. Ceną kieruje się 25 proc. respondentów. To jedna z najważniejszych cech, jaką musi mieć lokal, aby odwiedzili go respondenci z grupy wiekowej 18-24. Grupa ta interesuje się także dostępnością kuchni (26 proc. badanych).

Lunch na telefon

Dlaczego Polacy tak chętnie jedzą poza domem? Coraz częściej spędzenie czasu w lokalu traktujemy jak wydarzenie towarzyskie (42 proc. respondentów). Natomiast 28 proc. deklaruje, że je poza domem lunch w pracy lub w szkole. 22 proc. stwierdza, że taka forma jedzenia pozwala zaoszczędzić czas. Jednak zamawianie posiłków do pracy wciąż nie jest najbardziej popularną formą. Tylko 15 proc. ankietowanych deklaruje, że w pracy je obiad codziennie. Jeżeli decydujemy się już na jedzenie w miejscu pracy, najczęściej są to posiłki przygotowane w domu (55 proc.). Z kolei na zamówienie jedzenia decyduje się 40 proc. ankietowanych. Tylko 21 proc. z nich deklaruje, że stołuje się w restauracjach.

Finanse od kuchni

Jak wskazuje raport, Polacy więcej pieniędzy poza domem wydają w weekendy. Podczas dni roboczych średnio wydajemy 11-20 złotych (27 proc.). Z kolei, gdy spotykamy się ze znajomymi w dni wolne, na jedzenie przeznaczamy większe kwoty (21-30 złotych wydaje 24 proc. badanych).
Według raportu, istotną kwestią jest dla nas także opinia znajomych. Ich rekomendacja jest ważna aż dla 69 proc. ankietowanych. Z kolei 48 proc. z nich szuka informacji o lokalach gastronomicznych na portalach społecznościowych (głównie na portalu Facebook). Czy zgadzacie się z wynikami raportu "Polska na Talerzu 2018"? Jak wy odpowiedzielibyście na te pytania? Czekamy na wasze komentarze.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów