Dlaczego lubimy chleb z masłem i szynką?

Kromka chleba z masłem i szynką na śniadanie ? dla nas normalna, dla Malezyjczyka co najmniej dziwna. Dlaczego?

Dlaczego lubimy chleb z masłem i szynką?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
34

Choć supermarkety dają nam dziś możliwość wypróbowania potraw z całego świata, to jednak polskie przyzwyczajenia kulinarne zmieniają się powoli. Kromka chleba z masłem i szynką na śniadanie - dla nas normalna, dla Malezyjczyka co najmniej dziwna. W jaki sposób geografia kształtowała naszą dietę?

Jeszcze pięćset lat temu podstawę każdej diety stanowiły lokalne zboża, uprawiane nieraz od tysięcy lat. W Europie były to przede wszystkim pszenica i żyto, z której do dziś wypiekamy nasze pieczywo, w Meksyku kukurydza - dziś podstawa tradycyjnej meksykańskiej tortilli, a na podmokłych terenach Azji południowo-wschodniej - ryż i owoce morza. Łatwo dostępne, świeże i tanie, stanowiły naturalny wybór.

Każdy sobie rzepkę skrobie

Nie samym chlebem człowiek żyje - najbiedniejsi musieli się zadowolić owocami, a dietę bogatszych uzupełniało mięso. Jego typ również zależał od miejsca: meksykańskie elity miały monopol na konsumpcję mięsa indyczego, francuski książę raczył się przepiórkami, a polski magnat zajadał się dziczyzną. Zwierzęta hodowlane wzbogaciły bukiet smakowy nie tylko o mięso - jak turecki kebab - ale i o mleka i sery, m.in. grecką fetę.

Naturalnie od każdej zasady są wyjątki: w Arktyce, pomimo prób i chęci, żadne zboża nie wyrosły, toteż Eskimosi żywili się głównie mięsem waleni oraz fok. Także australijscy Aborygeni nie wyszli poza zbieranie owoców i polowanie.

Jednostajne diety zmieniła wyprawa Krzysztofa Kolumba. Najbogatsi od dawna skłonni byli płacić zawrotne sumy za szczyptę „korzeni" - jak w średniowiecznej Europie określano przyprawy. To właśnie kulinarna geografia i perspektywa niebotycznych zysków pchnęła monarchów hiszpańskich do wysłania Kolumba po przyprawy indyjskie inną, krótszą, drogą. Do Indii wprawdzie nie dotarł, ale sprowadził na nasze stoły równie istotne elementy menu: ziemniaki, pomidory i fasolę, istniejące na polskich stołach od kilkuset lat i na dobre zadomowione w naszych przepisach.

Od czasów Kolumba horyzonty kuchenne europejczyków rozszerzały się nieustannie - odwiedzili praktycznie każdy zakątek kuli ziemskiej, zewsząd przywożąc egzotyczne potrawy, a także adaptując swe rośliny i zwierzęta do warunków lokalnych. Dzisiejszą obecność cukru w każdej kuchni zawdzięczamy europejskim kolonizatorom, którzy upowszechnili uprawę trzciny cukrowej na wyspach Morza Karaibskiego.

Smaki na eksport

Pomimo ulepszeń w technologii upraw, hodowli i ochrony przed niekorzystnymi warunkami, wciąż nie mamy w Polsce hodowli krewetek. Gwałtowny rozwój sztuki kulinarnej na całym świecie w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat umożliwiły nie tylko wielkie wędrówki ludów (i kucharzy), ale i przechowujące żywność w możliwie niezmienionym stanie chłodnie.

To istnieniu tradycyjnych kuchni oraz narastającej globalizacji możemy dziękować za możliwość zjedzenia egzotycznych potraw z drugiego końca świata. Nawet kultury pozostające w izolacji często nieświadomie wzbogacają nasze stoły o smaczne dodatki. I nawet jeśli pigmeje jeszcze nie dotarli na biegun północny i nie spróbowali mięsa wielorybów, to prędzej czy później to mięso przyjedzie do nich.

mb

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem