Dania z jajkami. 30 pysznych inspiracji nie tylko na święta
Nadchodzące święta to okazja, by wypróbować wspaniałe dania z jajkami w roli głównej. A jest ich naprawdę dużo: klasycznej jajecznicy po obiadowe jajka po szkocku czy wykwintny omlet cesarski. Co jeszcze? Oczywiście nasze ukochane omlety, jajka faszerowane i sałatki.
Jajka na śniadanie
Nie ma to jak jajka na śniadanie. Jajecznica, jajka zapiekane, tosty francuskie, a może egzotyczna szakszuka? Sycą, są błyskawiczne w przygotowaniu, a niekiedy mogą być bardzo efektowne i idealnie nadają się wystawne śniadanie wielkanocne.
Odrobina inspiracji na faszerowane jajka
Sałatki z jajkami
Kochamy sałatki w święta, choć nie tylko wtedy warto je jeść. Te z jajkiem są wyjątkowo pożywne i nie ma nikogo, kto nie skusiłby się na tradycyjną jarzynową.
Jajka faszerowane
Ozdoba świątecznego stołu, a także wszelkich imprez rodzinnych. Pracochłonne, ale warte efektu, bo prezentują się pięknie i cóż… jako pierwsze znikają ze stołu. Farsz z awokado, pieczarek, a może... z pasztetowej?
Omlety
Omlety na słodko i na słono to świetny pomysł na każdą porę dnia – na śniadanie, obiad, a nawet kolację czy deser. Lubią je mali i duzi amatorzy jajek, bo omlety smakują świetnie sauté oraz z różnorodnymi dodatkami.
Kotlety jajeczne
Z powodzeniem mogą zastąpić mięso – małe, jarskie kotleciki z jajek to świetna alternatywa na obiad. Nic też nie stoi na przeszkodzie, by podać je także jako przystawkę lub zjeść takie kotlety w bułce niczym burgera.
Dania obiadowe i zupy z jajkiem
Jajka po szkocku, jajko sadzone czy zupa szpinakowa z jajkiem sadzonym. Jajka smakują dobrze w każdej postaci, są też sycące, więc obiad z jajkami w roli głównej to smakowita propozycja