Trwa ładowanie...
dnqa082
dnqa082

Świąteczne jajka faszerowane pasztetową i pieczarkami

Przepis

Na wielkanocnym stole jajek faszerowanych po prostu zabraknąć nie może. Podawane w formie pasty, w wersji wędzonej czy jako składnik świątecznej sałatki – wybór jest naprawdę spory. Jednak nikt z biesiadników nie oprze się jajkom faszerowanym pasztetową i pieczarkami. Nie dość, że przygotujemy je w kilkanaście minut, to jeszcze odpowiednio ułożone i przystrojone melisą staną się ozdobą każdej wielkanocnej uczty.

4.5
(2 głosy)
Oceń:
dnqa082
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
Świąteczne jajka faszerowane pasztetową i pieczarkami
Orchid Creative
Świąteczne jajka faszerowane pasztetową i pieczarkami
Składniki
  • 10 jajek
  • 200 g pasztetu np. Pasztetu królewskiego marki Berger
  • 6 pieczarek
  • 2 małe cebule
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz i słodka papryka do smaku
  • melisa do dekoracji
  • 2 łyżki majonezu (ewentualnie do dekoracji)
Przepis

Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą i ostudzić. Następnie je obrać i przekroić wzdłuż na pół. Wyciągnięte żółtka przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać umyte, obrane i drobno pokrojone w kosteczkę pieczarki. Smażyć, aż woda odparuje z pieczarek.

Do wcześniej rozgniecionych żółtek dodać pasztetową, zamieszać. Farsz uzupełnić o usmażone pieczarki i cebulę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec połówki jajek wypełnić farszem i udekorować listkami melisy bądź ewentualnie majonezem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dnqa082
Świąteczne jajka faszerowane pasztetową i pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dnqa082
dnqa082

dnqa082
dnqa082
dnqa082