WP

Kasza gryczana z sadzonymi jajkami. Tani i prosty obiad - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie kulinarne przygody gatity
Podziel się

Została wam kasza z obiadu? Agata, autorka bloga "Kulinarne przygody Gatity" ma smaczny patent na to, by ją wykorzystać. Wystarczy dodać cebulkę, czerwoną paprykę i jajka. Szybki, pyszny i tani obiad gotowy w kilka chwil.

Składniki
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 duża szalotka lub cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 wiejskie duże jaja
  • sól
  • pieprz 
  • tłuszcz do smażenia
  • świeża natka do posypania dania
  • opcjonalnie płatki chili
Przepis

Szalotkę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy. a szalotkę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy kaszę, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy i smażymy, aż kasza będzie gorąca. W kaszy robimy zagłębienia na jajka. W każde zagłębienie wbijamy po jednym jaju, uważając, aby się nie rozlało. Patelnię ponownie przykrywamy i smażymy, aż białka jajek się zetną. Gotowe danie posypujemy natką i płatkami chili.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP