Trwa ładowanie...
d1bh9zv
03-09-2018 13:21

Kasza gryczana z sadzonymi jajkami. Tani i prosty obiad

Przepis

Została wam kasza z obiadu? Agata, autorka bloga "Kulinarne przygody Gatity" ma smaczny patent na to, by ją wykorzystać. Wystarczy dodać cebulkę, czerwoną paprykę i jajka. Szybki, pyszny i tani obiad gotowy w kilka chwil.

d1bh9zv
4.6
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

kulinarne przygody gatity
Źródło: kulinarne przygody gatity
Składniki
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 duża szalotka lub cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 wiejskie duże jaja
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • świeża natka do posypania dania
  • opcjonalnie płatki chili
Przepis

Szalotkę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy. a szalotkę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy kaszę, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy i smażymy, aż kasza będzie gorąca. W kaszy robimy zagłębienia na jajka. W każde zagłębienie wbijamy po jednym jaju, uważając, aby się nie rozlało. Patelnię ponownie przykrywamy i smażymy, aż białka jajek się zetną. Gotowe danie posypujemy natką i płatkami chili.

Kasza gryczana z sadzonymi jajkami. Tani i prosty obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

47
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
d1bh9zv
Więcej tematów
d1bh9zv