Kasza gryczana z sadzonymi jajkami. Tani i prosty obiad
Została wam kasza z obiadu? Agata, autorka bloga "Kulinarne przygody Gatity" ma smaczny patent na to, by ją wykorzystać. Wystarczy dodać cebulkę, czerwoną paprykę i jajka. Szybki, pyszny i tani obiad gotowy w kilka chwil.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 duża szalotka lub cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 3-4 wiejskie duże jaja
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
- świeża natka do posypania dania
- opcjonalnie płatki chili
Szalotkę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy. a szalotkę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy kaszę, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy i smażymy, aż kasza będzie gorąca. W kaszy robimy zagłębienia na jajka. W każde zagłębienie wbijamy po jednym jaju, uważając, aby się nie rozlało. Patelnię ponownie przykrywamy i smażymy, aż białka jajek się zetną. Gotowe danie posypujemy natką i płatkami chili.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze