Jajka na chmurce. Przepyszny patent na śniadanie
Efektowne i pyszne jajka na chmurce. Jak przekonuje autorka bloga Igraszki losu idealnie sprawdzą się na niedzielne leniwe śniadanie i na poprawę humoru.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2-3 plasterki szynki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pierz
- 4 kromki pieczywa
- 1 łyżka masła
Przepis
Białka oddzielamy od żółtek (ostrożnie aby nie "popsuć" żółtek). Białka lekko solimy ubijamy na sztywną pianę. Kiedy białka będą sztywne dodajemy do nich starty parmezan, posiekany szczypiorek i posiekaną drobno szynk, całość oprószamy pieprzem i delikatnie mieszamy.
Przepis
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, łyżką nakładamy masę białkową tworząc 4 chmurki (w każdej na środku robimy wgłębienie, będziemy w nie wkładać żółtko). Tak przygotowane jajka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podpieczone białka wyjmujemy, łyżką przekładamy w wgłębienie jeden po drugim odłożone wcześniej żółtko. Jajka ponownie wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. W międzyczasie pieczywo smarujemy cieniutką warstwą masła i smażymy je na złoty kolor.
Przepis
Upieczone jajka wyjmujemy z piekarnika i każde przekładamy na kromkę pieczywa, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.