Jajka na chmurce. Przepyszny patent na śniadanie

Efektowne i pyszne jajka na chmurce. Jak przekonuje autorka bloga Igraszki losu idealnie sprawdzą się na niedzielne leniwe śniadanie i na poprawę humoru.

Jajka na chmurce. Przepyszny patent na śniadanieJajka na chmurce. Przepyszny patent na śniadanie
Gosia Niewiadomska

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2-3 plasterki szynki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pierz
  • 4 kromki pieczywa
  • 1 łyżka masła

Przepis

Białka oddzielamy od żółtek (ostrożnie aby nie "popsuć" żółtek). Białka lekko solimy ubijamy na sztywną pianę. Kiedy białka będą sztywne dodajemy do nich starty parmezan, posiekany szczypiorek i posiekaną drobno szynk, całość oprószamy pieprzem i delikatnie mieszamy.

Przepis

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, łyżką nakładamy masę białkową tworząc 4 chmurki (w każdej na środku robimy wgłębienie, będziemy w nie wkładać żółtko). Tak przygotowane jajka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podpieczone białka wyjmujemy, łyżką przekładamy w wgłębienie jeden po drugim odłożone wcześniej żółtko. Jajka ponownie wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. W międzyczasie pieczywo smarujemy cieniutką warstwą masła i smażymy je na złoty kolor.

Przepis

Upieczone jajka wyjmujemy z piekarnika i każde przekładamy na kromkę pieczywa, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany