Sałatka z szynką. Pyszna propozycja na wielkanocny stół
Jaką sałatką podać na Wielkanoc? Oprócz jarzynowej i sałatki z tuńczykiem, polecamy ekspresową sałatkę z szynką i groszkiem. Składniki układamy warstwowo w szklaneczkach. Będzie efektownie i pysznie. Więcej inspiracji znajdziecie na blogu Wioli "Gotuj i mieszkaj".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 5 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Jaja ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szynkę kroimy w większą kosteczkę, a szczypiorek drobno siekamy.
Na dno szerokich szklanek (5) wsypujemy po równo nasze starte jajka, następnie odsączamy groszek z zalewy i ten również dzielimy na 5 części.
Na groszku układamy szynkę pokrojoną w kosteczkę, następnie cebulę i sos przygotowany ze składników podanych powyżej.
Na sosie układamy wiórki żółtego sera i całość posypujemy szczypiorkiem. Nasza sałatka z szynką jest już gotowa!
Zobacz też przepis na rogaliki drożdżowe
src="https://d.wpimg.pl/762126421--1334984339/rogaliki.JPG"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze