Sałatka z szynką. Pyszna propozycja na wielkanocny stół
Jaką sałatką podać na Wielkanoc? Oprócz jarzynowej i sałatki z tuńczykiem, polecamy ekspresową sałatkę z szynką i groszkiem. Składniki układamy warstwowo w szklaneczkach. Będzie efektownie i pysznie. Więcej inspiracji znajdziecie na blogu Wioli "Gotuj i mieszkaj".
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przepis
Jaja ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Szynkę kroimy w większą kosteczkę, a szczypiorek drobno siekamy.
Przepis
Na dno szerokich szklanek (5) wsypujemy po równo nasze starte jajka, następnie odsączamy groszek z zalewy i ten również dzielimy na 5 części.
Na groszku układamy szynkę pokrojoną w kosteczkę, następnie cebulę i sos przygotowany ze składników podanych powyżej.
Przepis
Na sosie układamy wiórki żółtego sera i całość posypujemy szczypiorkiem. Nasza sałatka z szynką jest już gotowa!