Trwa ładowanie...
daljocc
23-02-2021 09:12

Szybki i łatwy przepis na zupę szpinakową. Wystarczy kilka składników

Przepis

Zupa szpinakowa przywodzi na myśl klasyk polskiej kuchni, czyli zupę szczawiową. Przygotowuje się je w podobny sposób i podaje z jajkiem. jednak zupa szpinakowa jest znacznie delikatniejsza w smaku. Do zabielenia jej możemy użyć mleczka kokosowego, kwaśnej śmietany lub kremówki. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

daljocc
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • 400-450 g mrożonego szpinaku
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek białej części pora
  • 4-5 średnich ziemniaków (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • sok z 2/3 cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • po 1 jajku i łyżeczce masła na porcję
Przepis
  • Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i pora pokrój na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  • W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Dodaj pora i czosnek. Podsmażaj przez 2 minuty, by się zeszklij.
  • Dodaj marchewkę razem z ziemniakami i co chwilę mieszając podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Wlej około 1 l wody i zagotuj.
  • Dodaj szpinak, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj zupę pod częściowym przykryciem, aż ziemniaki zmiękną.
  • Do zupy wlej mleczko kokosowe, wymieszaj i przypraw finalnie do smaku solą i pieprzem. Na koniec – opcjonalnie – możesz zupę zakwasić sokiem z cytryny, octem jabłkowym, ryżowym lub z białego wina.
  • Zupę podawaj z sadzonymi na maśle jajkami.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Szybki i łatwy przepis na zupę szpinakową. Wystarczy kilka składników
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
daljocc
daljocc
daljocc
daljocc
Więcej tematów
daljocc