Szybki i łatwy przepis na zupę szpinakową. Wystarczy kilka składników
Zupa szpinakowa przywodzi na myśl klasyk polskiej kuchni, czyli zupę szczawiową. Przygotowuje się je w podobny sposób i podaje z jajkiem. jednak zupa szpinakowa jest znacznie delikatniejsza w smaku. Do zabielenia jej możemy użyć mleczka kokosowego, kwaśnej śmietany lub kremówki. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i pora pokrój na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Dodaj pora i czosnek. Podsmażaj przez 2 minuty, by się zeszklij.
- Dodaj marchewkę razem z ziemniakami i co chwilę mieszając podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Wlej około 1 l wody i zagotuj.
- Dodaj szpinak, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj zupę pod częściowym przykryciem, aż ziemniaki zmiękną.
- Do zupy wlej mleczko kokosowe, wymieszaj i przypraw finalnie do smaku solą i pieprzem. Na koniec – opcjonalnie – możesz zupę zakwasić sokiem z cytryny, octem jabłkowym, ryżowym lub z białego wina.
- Zupę podawaj z sadzonymi na maśle jajkami.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze