Szybki i łatwy przepis na zupę szpinakową. Wystarczy kilka składników

Zupa szpinakowa przywodzi na myśl klasyk polskiej kuchni, czyli zupę szczawiową. Przygotowuje się je w podobny sposób i podaje z jajkiem. jednak zupa szpinakowa jest znacznie delikatniejsza w smaku. Do zabielenia jej możemy użyć mleczka kokosowego, kwaśnej śmietany lub kremówki. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Szybki i łatwy przepis na zupę szpinakową. Wystarczy kilka składnikówSzybki i łatwy przepis na zupę szpinakową. Wystarczy kilka składników
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 400-450 g mrożonego szpinaku
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek białej części pora
  • 4-5 średnich ziemniaków (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • sok z 2/3 cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • po 1 jajku i łyżeczce masła na porcję

Przepis

  • Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i pora pokrój na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  • W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Dodaj pora i czosnek. Podsmażaj przez 2 minuty, by się zeszklij.
  • Dodaj marchewkę razem z ziemniakami i co chwilę mieszając podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Wlej około 1 l wody i zagotuj.
  • Dodaj szpinak, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj zupę pod częściowym przykryciem, aż ziemniaki zmiękną.
  • Do zupy wlej mleczko kokosowe, wymieszaj i przypraw finalnie do smaku solą i pieprzem. Na koniec – opcjonalnie – możesz zupę zakwasić sokiem z cytryny, octem jabłkowym, ryżowym lub z białego wina.
  • Zupę podawaj z sadzonymi na maśle jajkami.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu