Szybki i łatwy przepis na zupę szpinakową. Wystarczy kilka składników
Zupa szpinakowa przywodzi na myśl klasyk polskiej kuchni, czyli zupę szczawiową. Przygotowuje się je w podobny sposób i podaje z jajkiem. jednak zupa szpinakowa jest znacznie delikatniejsza w smaku. Do zabielenia jej możemy użyć mleczka kokosowego, kwaśnej śmietany lub kremówki. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i pora pokrój na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Dodaj pora i czosnek. Podsmażaj przez 2 minuty, by się zeszklij.
- Dodaj marchewkę razem z ziemniakami i co chwilę mieszając podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Wlej około 1 l wody i zagotuj.
- Dodaj szpinak, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj zupę pod częściowym przykryciem, aż ziemniaki zmiękną.
- Do zupy wlej mleczko kokosowe, wymieszaj i przypraw finalnie do smaku solą i pieprzem. Na koniec – opcjonalnie – możesz zupę zakwasić sokiem z cytryny, octem jabłkowym, ryżowym lub z białego wina.
- Zupę podawaj z sadzonymi na maśle jajkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl