Szybki i łatwy przepis na zupę szpinakową. Wystarczy kilka składników

Zupa szpinakowa przywodzi na myśl klasyk polskiej kuchni, czyli zupę szczawiową. Przygotowuje się je w podobny sposób i podaje z jajkiem. jednak zupa szpinakowa jest znacznie delikatniejsza w smaku. Do zabielenia jej możemy użyć mleczka kokosowego, kwaśnej śmietany lub kremówki. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Szybki i łatwy przepis na zupę szpinakową. Wystarczy kilka składnikówSzybki i łatwy przepis na zupę szpinakową. Wystarczy kilka składników
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • 400-450 g mrożonego szpinaku
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek białej części pora
  • 4-5 średnich ziemniaków (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • sok z 2/3 cytryny
  • 2-3 łyżki oleju
  • po 1 jajku i łyżeczce masła na porcję

Przepis

  • Warzywa umyj i obierz. Marchewkę i pora pokrój na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  • W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej. Dodaj pora i czosnek. Podsmażaj przez 2 minuty, by się zeszklij.
  • Dodaj marchewkę razem z ziemniakami i co chwilę mieszając podsmażaj przez kolejne 2 minuty. Wlej około 1 l wody i zagotuj.
  • Dodaj szpinak, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotuj zupę pod częściowym przykryciem, aż ziemniaki zmiękną.
  • Do zupy wlej mleczko kokosowe, wymieszaj i przypraw finalnie do smaku solą i pieprzem. Na koniec – opcjonalnie – możesz zupę zakwasić sokiem z cytryny, octem jabłkowym, ryżowym lub z białego wina.
  • Zupę podawaj z sadzonymi na maśle jajkami.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany