Trwa ładowanie...
d1l13n7
06-08-2018 11:12

Omlet cesarski. Nie tylko na śniadanie

Przepis

Słodki i puszysty omlet z owocami sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Możesz go przygotować za każdym razem, gdy masz ochotę na deser. Przepis poleca Ewa Wachowicz.

d1l13n7
2.5
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder
  • *
Przepis

Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka stopniowo i delikatnie wmieszać do piany. Na patelni (najlepsza będzie o średnicy 24 cm) rozpuścić i podgrzać masło. Jak patelnia będzie gorąca wlać masę omletową, wyrównać i smażyć na małym ogniu - z obu stron, na złoty kolor. Omlet przełożyć na talerz, na połowę dać roster śliwkowy, złożyć, posypać cukrem pudrem.

  Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Omlet cesarski. Nie tylko na śniadanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

42
12

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1l13n7
d1l13n7
d1l13n7
d1l13n7
Więcej tematów
d1l13n7