Trwa ładowanie...
d4anc6f
d4anc6f

Omlet cesarski. Nie tylko na śniadanie

Przepis

Słodki i puszysty omlet z owocami sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Możesz go przygotować za każdym razem, gdy masz ochotę na deser. Przepis poleca Ewa Wachowicz.

d4anc6f
2.5
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Omlet cesarski. Nie tylko na śniadanie
Archiwum prywatne
Omlet cesarski. Nie tylko na śniadanie
Składniki
  • 2 białka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • cukier puder
  • *
Przepis

Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka stopniowo i delikatnie wmieszać do piany. Na patelni (najlepsza będzie o średnicy 24 cm) rozpuścić i podgrzać masło. Jak patelnia będzie gorąca wlać masę omletową, wyrównać i smażyć na małym ogniu - z obu stron, na złoty kolor. Omlet przełożyć na talerz, na połowę dać roster śliwkowy, złożyć, posypać cukrem pudrem.

Archiwum prywatne
d4anc6f
Omlet cesarski. Nie tylko na śniadanie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

42
12
Share
d4anc6f
d4anc6f

d4anc6f
d4anc6f
d4anc6f