Omlet cesarski. Nie tylko na śniadanie
Słodki i puszysty omlet z owocami sprawdzi się nie tylko na śniadanie. Możesz go przygotować za każdym razem, gdy masz ochotę na deser. Przepis poleca Ewa Wachowicz.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 białka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- cukier puder *
Przepis
Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać mąkę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita masa. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka stopniowo i delikatnie wmieszać do piany. Na patelni (najlepsza będzie o średnicy 24 cm) rozpuścić i podgrzać masło. Jak patelnia będzie gorąca wlać masę omletową, wyrównać i smażyć na małym ogniu - z obu stron, na złoty kolor. Omlet przełożyć na talerz, na połowę dać roster śliwkowy, złożyć, posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl