Czy żołądek jest wielkości pięści?
Zdarza się, że sami siebie zaskakujemy widząc, jak ogromne porcje - zwłaszcza ulubionego dania - jesteśmy w stanie zjeść. Jaki wpływ ma to na nasz żołądek? Obiegowa opinia głosi, że jest on wielkości pięści, więc powinniśmy spożywać porcję, nie większe niż jego objętość. Ile w tym prawdy?
- Żołądek jest workiem mięśniowym, który ma około 20-30 cm długości i około 12-14 cm szerokości oraz pojemności ok. 1-3 litrów. Wynika z tego, że orientacyjna wielkość żołądka to około 2 garście. Oczywiście objętość żołądka zwiększa się i zmniejsza w trakcie posiłku i trawienia - tłumaczy Katarzyna Haczkiewicz, dietetyk.
Jeśli zawsze jadamy umiarkowanej wielkości posiłki, nasz żołądek ma właściwe proporcje. Jeśli jednak jadamy duże porcje, popijamy dużą ilością płynów żołądek rozciąga się i często jest większy niż u przeciętnego człowieka.
Jak przywrócić żołądkowi prawidłowe rozmiary?
- Zmieniając swoje nawyki żywieniowe i przede wszystkim wielkość porcji. Dzięki temu można doprowadzić do ponownego zmniejszenia się objętości żołądka. Jednym z często stosowanych ogólnych zaleceń dietetycznych jest zjadanie porcji nie większych niż objętość obu złączonych dłoni - dodaje Katarzyna Haczkiewicz.
Dietetycy zgodnie powtarzają również, że należy jeść częściej, ale mniejsze porcje. Dzięki temu nasz żołądek się nie powiększy, a co za tym idzie, po zjedzeniu nawet niewielkiego posiłku, będziemy czuli się nasyceni.
Jak przyhamować apetyt i skurczyć swój żołądek? Na przykład jeść jabłka. Jest to najtańsza opcja wśród dostępnych naturalnych hamulców apetytu. Każdy wie, że jabłka są zdrowe, ale owoc ten to również naturalny środek pozwalający oszukać głód. Jedno duże jabłko dostarcza tylko ok. 100 kcal i aż około 5 gramów błonnika, który wypełnia żołądek zmniejszając łaknienie.
Głód bywa często mylony z pragnieniem, a kiedy jesteśmy odwodnieni, a przez to także i zmęczeni, za główny tego powód uznajemy niedostatek żywności. Picie wody przy pierwszych oznakach głodu pomoże utrzymać apetyt w ryzach. Sprawdzoną techniką jest więc wypicie szklanki wody przed każdym posiłkiem.
Dobrym sposobem jest również zjadanie na śniadanie płatków owsianych. Dlaczego? Zawierają więcej błonnika niż większość innych produktów zbożowych i mają bardzo niską zawartości cukrów. Rozpuszczalny błonnik zawarty w płatkach pochłania znaczne ilości wody, co spowalnia proces trawienia, w wyniku czego dłużej będziesz czuć się syty.
kku