Czy należy się obawiać glutaminianu sodu?

Glutaminian sodu to związek chemiczny, który na etykietach kryje się pod oznaczeniem E621. Używany jest jako substancja wzmacniająca smak i zapach produktów spożywczych. Ten dodatek do żywności wywołuje na całym świecie wiele kontrowersji. Czy faktycznie należy się go bać?

SKOMENTUJ

Glutaminian sodu jest pochodną aminokwasu kwasu glutaminowego, powszechnie występującego w produktach białkowych. W naszym organizmie kwas glutaminowy pełni wiele funkcji: jest neuroprzekaźnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowaniu mózgu, składnikiem glutanionu – wymiatacza wolnych rodników, a także pobieranym bezpośrednio z pożywiania składnikiem energetycznym dla komórek jelitowych – enterocytów. W diecie każdego człowieka występuje praktycznie od zawsze i to już od pierwszych dni życia, ponieważ całkiem spore jego ilości występują w mleku kobiecym. To właśnie dzięki glutaminianowi prawdziwy domowy rosół czy duszone mięso są takie smaczne. W czasie powolnego gotowania i duszenia z mięsa następuje uwalnianie niewielkich ilości (wystarczających do pobudzenia specyficznych receptorów na języku) glutaminianu, a dodatek soli stabilizuje smak. Duże ilości glutaminianu występują w soi, drożdżach, a także pomidorach, rybach czy dojrzewających serach.

Jest jednym z najlepiej przebadanych dodatków do żywności. Uznano go za bezpieczny i niestanowiący zagrożenia dla zdrowia. Niemniej jednocześnie stwierdzono, że istnieją osoby nadwrażliwe na glutaminian sodu, u których zbyt duża ilość tego dodatku może powodować złe samopoczucie, nudności czy nadmierne poty. Zwiększa apetyt i poprawia smak – w efekcie zjadamy więcej dobrze smakującej potrawy. Najpewniej zwiększa się również wydzielanie soków trawiennych, co może być niekorzystne u osób z refluksem przełykowym czy chorobą wrzodową.

Nie potwierdziły się jednak opinie oskarżające MGS o wywoływanie astmy i migreny. Sporo kontrowersji wzbudzają badania laboratoryjne na szczurach, które karmiono bardzo dużymi ilościami glutaminianu. Obserwowano u nich, w konsekwencji nadmiernego pobudzania mózgu przez neuroprzekaźnik jakim jest kwas glutaminowy, obumieranie komórek. Co prawda bariera krew- mózg chroni przed przedostawaniem się nadmiaru kwasu glutaminowego do mózgu, ale możliwa jest zwiększona jej przenikalność u osób z chorobami naczyń krwionośnych (związanych z nadciśnieniem czy cukrzycą) oraz w trakcie starzenia się organizmu.

Glutaminian sodu sam w sobie nie jest substancją szkodliwą, niekorzystny może być jego nadmiar. Naturalnie uzyskany w potrawach lub z umiarem do nich dodany, wznosi na wyżyny kulinarne, ale dodawany do wszystkiego jako uniwersalna przyprawa, niszczy wrażliwość na różnorodne smaki. Tak samo jak nadmiar cukru i tłuszczów

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu