3 odcinek MasterChef Junior: makaron tagiatelle „jak u włocha”
Ostatni odcinek MasterChef Junior przysporzył uczestnikom oraz widzom wiele pozytywnych emocji. Na wstępie młodzi kucharze mieli za zadanie zniszczyć gigantyczne atrapy ciasteczek, w których kryły się ich fartuchy. Jury przygotowało dla uczestników jeszcze jedną niespodziankę: kucharze otrzymali książki kucharskie opatrzone ich fotografiami, które w przyszłości będą mogli uzupełnić o swoje przepisy.
Popisowe dania w Masterchef Junior
W pierwszej konkurencji uczestnicy mieli dużą dowolność w przygotowaniu smakowitych potraw: każdy miał przyrządzić swe popisowe danie. Kucharze mogli więc pokazać swe wspaniałe umiejętności i popisać się wiedzą kucharską. Niestety nie dla wszystkich ta konkurencja okazała się łatwa: Julka pomyliła mięso kurczaka z indykiem. Bruno natomiast nie wiedział, jak wygląda polędwica wołowa. Mimo tych drobnych potknięć każdy z uczestników wypadł wspaniale.
Anię Starmach zachwyciło popisowe danie Patryka. Przygotował makaron tagiatelle z pomidorami i krewetkami. Jego makaron był robiony ręcznie, a Ania Starmach pochwaliła jego wykonanie, mówiąc, że „makaron wygląda jak u włocha”. Mateusz Gessler podzielał jej opinię, przyznając, że makaron Patryka jest idealny.
Jak zrobić idealny makaron tagliatelle?
Aby przygotować idealny makaron tagliatelle na miarę MasterChef Junior, potrzebujesz: 250 g mąki pszennej (typ 500), 4 jaja, łyżkę oleju i szczyptę soli. Nasyp mąkę na stolnicę, uformuj „kopiec” z mąki i w środek wbij jajka, dodaj olej i sól, wymieszaj składniki i ugniataj ciasto przez kilka minut. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, rozwałkuj je na grubość 1 mm i przepuść przez maszynkę do makaronu lub zwiń ciasto w rulon i pokrój nożem na paski o szerokości 6 mm. W garnku ugotuj wodę na makaron, dodaj odrobinę soli. Wrzuć makaron do gotującej się wody i gotuj przez 2 minuty. Makaron podawaj z sosem pomidorowym oraz krewetkami lub kurczakiem.