3 odcinek MasterChef Junior: makaron tagiatelle „jak u włocha”

Ostatni odcinek MasterChef Junior przysporzył uczestnikom oraz widzom wiele pozytywnych emocji. Na wstępie młodzi kucharze mieli za zadanie zniszczyć gigantyczne atrapy ciasteczek, w których kryły się ich fartuchy. Jury przygotowało dla uczestników jeszcze jedną niespodziankę: kucharze otrzymali książki kucharskie opatrzone ich fotografiami, które w przyszłości będą mogli uzupełnić o swoje przepisy.

3 odcinek MasterChef Junior: makaron tagiatelle „jak u włocha”
Źródło zdjęć: © https://www.instagram.com/anna_starmach/?hl=pl | https://www.instagram.com/anna_starmach/?hl=pl
SKOMENTUJ

Popisowe dania w Masterchef Junior

W pierwszej konkurencji uczestnicy mieli dużą dowolność w przygotowaniu smakowitych potraw: każdy miał przyrządzić swe popisowe danie. Kucharze mogli więc pokazać swe wspaniałe umiejętności i popisać się wiedzą kucharską. Niestety nie dla wszystkich ta konkurencja okazała się łatwa: Julka pomyliła mięso kurczaka z indykiem. Bruno natomiast nie wiedział, jak wygląda polędwica wołowa. Mimo tych drobnych potknięć każdy z uczestników wypadł wspaniale.

Makaron
© Shutterstock.com

Anię Starmach zachwyciło popisowe danie Patryka. Przygotował makaron tagiatelle z pomidorami i krewetkami. Jego makaron był robiony ręcznie, a Ania Starmach pochwaliła jego wykonanie, mówiąc, że „makaron wygląda jak u włocha”. Mateusz Gessler podzielał jej opinię, przyznając, że makaron Patryka jest idealny.

Jak zrobić idealny makaron tagliatelle?

Aby przygotować idealny makaron tagliatelle na miarę MasterChef Junior, potrzebujesz: 250 g mąki pszennej (typ 500), 4 jaja, łyżkę oleju i szczyptę soli. Nasyp mąkę na stolnicę, uformuj „kopiec” z mąki i w środek wbij jajka, dodaj olej i sól, wymieszaj składniki i ugniataj ciasto przez kilka minut. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, rozwałkuj je na grubość 1 mm i przepuść przez maszynkę do makaronu lub zwiń ciasto w rulon i pokrój nożem na paski o szerokości 6 mm. W garnku ugotuj wodę na makaron, dodaj odrobinę soli. Wrzuć makaron do gotującej się wody i gotuj przez 2 minuty. Makaron podawaj z sosem pomidorowym oraz krewetkami lub kurczakiem.

Makaron przepis
© Fotolia

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg