Trwa ładowanie...
d319a7s
07-06-2019 14:06

Pasztet ze smakowitymi dodatkami. Kremowy i wyrazisty

Przepis

Dobrze doprawiony domowy pasztet z dodatkiem konserwowych ogórków idealnie sprawdzi się na kanapki. "Pasztet zwykle robimy z gotowanego mielonego mięsa. Ten jest nieco inny, ponieważ robimy go z mięsa surowego. Najlepiej smakuje kiedy postoi całą noc w lodówce. Dobrze schłodzony nabiera walorów smakowych i świetnie się kroi" - zachęca autorka bloga "Gotuj ze mną".

d319a7s
2.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 300 g zmielonej piersi z indyka
  • 300 g drobno pokrojonej drobiowej wątróbki
  • 250 g zmielonej słoniny
  • 5 jajek
  • pierś kurczaka pokrojona w kostkę
  • 2 kromki chleba tostowego namoczonego w wodzie
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ogórki konserwowe
  • 100 g wędzonego boczku w plastrach
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
Przepis

Mięso, słoninę, wątróbkę, jajka i odciśnięty chleb wymieszać. Doprawić przyprawami do smaku. Piersi kurczaka usmażyć na oleju na złoty kolor. Pokroić w paski, ogórki w kostkę. Na dnie podłużnej foremki ułożyć plastry boczku, na to wykładamy jedną część mięsa (tyle, aby starczyło jeszcze na 2 warstwy).

Następnie układamy paski kurczaka i ogórki. Przykrywamy mięsem, następnie kurczak i ogórki. Na wierzchu mięso, wygładzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1 godz. Wystawiamy, studzimy i na całą noc wkładamy do lodówki. Kroimy w plastry, podajemy z pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pasztet ze smakowitymi dodatkami. Kremowy i wyrazisty
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d319a7s
d319a7s
d319a7s
d319a7s
Więcej tematów
d319a7s