Trwa ładowanie...
d35d3xu
29-07-2017 14:22

Domowe ogórki konserwowe krok po kroku

Przepis

Poznaj prosty i sprawdzony przepis na ogórki konserwowe. Gwarantujemy, że Kidy już będą gotowe, będziesz otwierać słoik za słoikiem. Ogórki konserwowe są nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne i bardzo zdrowe. Poznajcie przepis podpatrzony z przepiśniaka babci.

d35d3xu
3.3
(46 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

123
Źródło: 123
Składniki

5 szklanek wody,
szklanka octu 10 proc.,
1 i ½ szklanki cukru,
2 łyżki soli,
główka czosnku,
kilka gałązek kopru,
ziele angielskie,
liść laurowy,
korzeń chrzanu.

Przepis

Ogórki umyj pod bieżącą, zimną wodą i usuń szypułki. Na dnie słoików ułóż po równo koper, ząbki czosnku, obrany korzeń chrzanu i powkładaj wcześniej przygotowane ogórki. Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp cukier oraz sól. Zagotuj całość, zdejmij z ognia i odstaw na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Następnie zalej gotową zalewą ogórki, zakręć je. Dno dużego garnka wyściel ściereczką i poukładaj w nim słoiki. Dolej wody tak, by jej poziom sięgała prawie zakrętek od słoików. Kiedy woda się zagotuje, poczekaj chwilę, a następnie ostrożnie wyjmij słoiki i odwróć je do góry dnem. Kiedy słoiki ostygną, możesz zanieść je do spiżarni. Smacznego!

Zobacz także wideo: Jak myć warzywa i owoce? Sprawdź, jak to robić, aby spożywać produkty bez zanieczyszczeń

Domowe ogórki konserwowe krok po kroku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

43
95

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35d3xu
d35d3xu
d35d3xu
d35d3xu
Więcej tematów
d35d3xu