Trwa ładowanie...
d1gqh5g
25-06-2019 14:38

Klopsiki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym

Przepis

Mięciutkie pulpeciki zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym to gratka dla wszystkich mięsożerców. Mięsne kulki są niezwykle delikatne, a ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Skusicie się? Przepis z bloga "Dailycooking".

d1gqh5g
2.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Dailycooking
Źródło: Dailycooking
Składniki

Klopsy:

  • 400 g piersi z indyka
  • 1 jajko
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 sucha bułka pszenna
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • mąka pszenna do oprószenia klopsów
  • oliwa lub olej do obsmażenia

Sos:

  • 500 ml pasaty pomidorowej
  • około 300 ml wody
  • 2 większe liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 mała cebula
  • 4-5 większych ząbków czosnku
Przepis

Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
Zmielone mięso dobrze wyrobić razem z odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Dłońmi zwilżonymi wodą formować niewielkie klopsy, obtaczać w mące (należy strząsnąć nadmiar mąki). Na patelni rozgrzać tłuszcz i na średnim ogniu obsmażać lekko klopsy, ze wszystkich stron tak, aby delikatnie zrumieniły się. Obsmażone klopsy przełożyć do garnka.

Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Przełożyć na patelnię, na której obsmażały się klopsy. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju lub oliwy. Mieszając delikatnie podsmażyć - kiedy cebula i czosnek zaczną się delikatnie złocić, zdjąć z ognia. Wlać passatę, wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą, papryką i przelać do garnka z klopsami. Całość gotować razem na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Podawać z kleksem dobrej kwaśnej, gęstej śmietany i z ziemniakami lub ryżem.

Klopsiki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gqh5g
d1gqh5g
d1gqh5g
d1gqh5g
Więcej tematów
d1gqh5g