Trwa ładowanie...
d12bl59
16-12-2019 12:25

Domowy pasztet pieczony

Przepis

Domowy pieczony pasztet to jeden z klasyków polskiej kuchni. Trudno sobie bez niego wyobrazić świąteczny stół. poznajcie sprawdzony przepis na przepyszny pasztet - sprawdzi się zarówno na Wielkanoc, jak i na co dzień!

d12bl59
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
"Domowe wędliny"
Źródło: "Domowe wędliny"
Składniki

400 g łopatki wieprzowej,
1 udko z kurczaka,
150 g boczku surowego,
150 g wątróbki drobiowej,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki majeranku,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
3 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz do smaku.

Przepis

Łopatkę, udko, boczek oraz warzywa gotować przez godzinę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i usmażyć wątróbkę z cebulą. Odstawić do wystudzenia.

Do pojemnika włożyć ugotowane mięsa, obrane z kości udko, warzywa, cebulę i wątróbkę. Wszystko zmielić w maszynce z sitkiem o oczkach 4 mm. Do powstałej masy dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól. Wszystko wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać resztą bułki tartej. Wyłożyć farsz na blachę i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60–80 minut.

Więcej przepisów znajdziesz w książce "Wedliny domowe" Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowy pasztet pieczony
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12bl59
d12bl59
d12bl59
d12bl59
Więcej tematów
d12bl59