Zioła na Boże Narodzenie
W czasie przygotowywania potraw na wigilijną kolację i święta sięgamy do różnych tradycyjnych przypraw, nie zdając sobie sprawy, że są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a wiele z nich ma wręcz właściwości lecznicze. A oto kilka najczęściej używanych w okresie Świąt Bożego Narodzenia ziół:
W czasie przygotowywania potraw na Wigilijną kolację i święta sięgamy do różnych tradycyjnych przypraw, nie zdając sobie sprawy, że są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a wiele z nich ma wręcz właściwości lecznicze. A oto kilka najczęściej używanych w okresie świąt Bożego Narodzenia ziół:
Gałka muszkatołowa
Jej ojczyzną są wyspy Molouki. Muszkat posiada dużo olejków lotnych i pektyn. Wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego, zmniejszając nadkwasotę żołądka. Przyprawa ta ma silny, charakterystyczny zapach i smak, i dlatego używa się jej w niewielkich ilościach do mięs, zup, jarzyn, ciast, ryb i grzybów.
Cynamon
Najlepszy jest z Cejlonu. Jako przyprawę stosuje się korę - sproszkowaną lub w niewielkich kawałkach. Ma ona brązowy kolor i słodkawy, bardzo przyjemny zapach. Cynamon zawiera garbniki, cukier, żywicę, skrobię i olejki lotne. Pobudza apetyt, ułatwia trawienie, a zawarte w nim olejki mają działanie uspokajające, rozkurczowe i rozluźniające. W kuchni używa się go do ciast, jabłek, potraw z ryżu - w formie sproszkowanej, a w kawałkach do kompotów i grzanego wina.
Imbir
Jest przyprawą chińską o korzennym aromacie i ostrym smaku, dlatego należy używać go w niewielkich ilościach. Dostępny jest w proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Zawiera gingerol, olejki lotne, cukry i żywice. Imbir usprawnia trawienie, szczególnie po zjedzeniu tłustych potraw. Posiada właściwości rozgrzewające i przeciwwymiotne. Jest doskonałym lekarstwem na chorobę lokomocyjną (szczególnie imbir kandyzowany do ssania). W kuchni stosujemy go głównie do potraw mięsnych i zup.
Kardamon
Jest to przyprawa azjatycka. Ma kamforowy zapach i ostry smak. Zawiera olejki eteryczne, skrobię, tłuszcz i cukier. Jest cenionym środkiem leczniczym. Stosuje się go w stanach depresyjnych, przy tzw. ogólnym rozbiciu i zniechęceniu, wzmacnia układ nerwowy i korzystnie oddziałuje na psychikę. Wchodzi w skład preparatów pobudzających apetyt. W kuchni używany do pasztetów, mięs, marcepanu, ciast i alkoholu. Jako środek leczniczy najskuteczniej działa podany w kawie.