Trwa ładowanie...
d4fk4p8
28-12-2011 21:49

Kulebiak z kapustą i rybą

Przepis

Kulebiak uchodzi zazwyczaj za przysmak jarski, jednak znakomicie smakuje również z mięsem czy rybą, w tym przypadku dorszem. To świetna propozycja na wigilijny stół. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i słodką papryką. Sąsiadki będą cię błagały o przepis.

d4fk4p8
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 20 dag masla
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • masło do wysmarownaia formy i bułka tarta do posypania

Farsz:

  • 300 gram fileta z dorsza lub mintaja
  • 250 gram kapusty białej
  • 1 jajko ugotowane
  • 1 cebula
  • kminek
  • sól
  • pieprz grubomielony
  • papryka słodka
  • liść laurowy
  • 1 kostka bulionu warzywnego
Przepis

Przesiać do miski sypkie składniki na ciasto, dodać 1 jajko, masło i jogurt. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki owinięte folią aluminiową.

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni. Następnie kapustę podgotować w wodzie z kostką bulionową, odcisnąć i dodać do cebuli. Dusić pod przykryciem, dodać pokrojonego w kawałki kilkucentymetrowe mintaja lub dorsza. Wymieszać, doprawić i dodać ugotowane posiekane na kawałki 1 jajko. Poddusić razem, ewentualnie doprawić do smaku.

Ciasto na kulebiaka rozwałkować na prostokąt i ułożyć równomiernie warstwę farszu, zostawiając po 2 centymetry z każdej strony, zwinąć ciasto w rulon, zlepić brzegi. Przełożyć ostrożnie do wysmarowanej masłem i posypanej bułka formy keksowej, posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec w temp.190 stopni przez około 45 minut.Podawać na ciepło lub podgrzane w piekarniku kilka minut w plastrach. Dobre jako dodatek do barszczu.

Przepis dodał użytkownik banditka

Kulebiak z kapustą i rybą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
d4fk4p8
Więcej tematów
d4fk4p8