Trwa ładowanie...
d1gqh5g
19-02-2019 09:21

Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem

Przepis

Mięciutkie, puszyste i słodkie pączki smakują nie tylko w tłusty czwartek. Warto więc przetestować kilka receptur wcześniej i wybrać te, która najbardziej nam odpowiada. Tym razem przepis pochodzi z bloga "zGotowana Paula"

d1gqh5g
2.8
(39 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 1 paczka drożdży instant
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
Przepis

Mąkę i wszystkie suche składniki wsypać do miski. Na środku w mące zrobić zagłębienie, wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wyrabiać. Pod koniec wyrabiana wlać roztopione masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godz i zakryć szmatka. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i lekko spłaszczyć usuwając pęcherzyki powietrza. Delikatnie rozwałkować na grubość 2,5 cm. Za pomocą szklanki wycinać kółka o średnicy około 7 cm. Tak przygotowane pączki ułożyć na stolnicy i przykryć do ponownego wyrośnięcia na około 20 min. Smażyć na głębokim oleju i nadziewać jeszcze ciepłe.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Pączki drożdżowe. Wypróbuj przed tłustym czwartkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

67
39

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1gqh5g
d1gqh5g
d1gqh5g
d1gqh5g
Więcej tematów
d1gqh5g