Trwa ładowanie...
d4irq8a
10-07-2019 12:36

Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać

Przepis

Żeberka stwarzają szereg kulinarnych możliwości. Pieczone lub grillowane w aromatycznej marynacie podbiją podniebienie każdego mięsożercy. Przetestujcie przepis Ewy Wachowicz.

d4irq8a
3.2
(56 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki
  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 8 ząbków czosnku
  • 3 szklanki coli
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek oliwy
Przepis

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać. Tak przygotowane żeberka przełożyć do pojemnika, zamknąć i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Następnie zalać colą, dodać miód i oliwę. Znów zamknąć i zostawić w marynacie na kolejne kilka godzin.

Piec na ruszcie do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (można też upiec je w piekarniku). W trakcie pieczenia smarować marynatą. Podawać z ogórkami małosolnymi i mieszanką sałat z sosem balsamicznym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone żeberka według Ewy Wachowicz. Palce lizać
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

125
47

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4irq8a
d4irq8a
d4irq8a
d4irq8a
Więcej tematów
d4irq8a