Śledzie w sosie miodowo-pomidorowym
Śledzie to bardzo wdzięczny temat w kuchni. Smakują zarówno na ostro, jak i ze słodkimi dodatkami. nasza użytkowniczka proponuje śledzie w zalewie miodowo-pomidorowej. Niebo w gębie!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 6 płatów śledziowych a'la matjas,
- 3 cebule,
- 3/4 szkl. oleju,
- 2 łyżki miodu,
- sok z połowy cytryny,
- mała puszka przecieru pomidorowego.
Przepis
Płaty wymoczyć, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać miód, sok z cytryny oraz przecier. Dusić na małym ogniu ok. 5 min. Zimnym sosem przełożyć śledzie.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl