Wigilia za 250 złotych

Jak wynika z ostatnich badań pracowni TNS, Polak wyda przeciętnie na święta 1282 zł na osobę. Sumy robią jeszcze większe wrażenie. W tym roku wydamy prawie 12 miliardów złotych na prezenty i 8,5 miliarda złotych na świąteczną żywność.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 13Pyszna i niedroga kolacja wigilijna

Obraz
© Fotolia

Jak wynika z ostatnich badań pracowni TNS, Polak wyda przeciętnie na święta 1282 zł na osobę. Sumy kosztów ogólnych robią jeszcze większe wrażenie. W tym roku wydamy prawie 12 miliardów złotych na prezenty i 8,5 miliarda złotych na świąteczną żywność.

Wbrew statystykom przygotowując świąteczne posiłki wcale nie musimy bankrutować. Pyszną i tradycyjną kolację możemy przygotować znacznie mniejszym kosztem. Pod warunkiem, że nie stracimy głowy podczas zakupów i spokojnie przemyślimy świąteczną wieczerzę. Specjalnie dla naszych czytelników przygotowaliśmy propozycje dań, na które potrzebować będziemy około 250 złotych dla ośmiu osób.

/ 13Barszcz czerwony - 8 złotych

Obraz
© Fotolia

Potrzebujemy: kilogram buraków, pęczek włoszczyzny, pół szklanki octu, sól, pieprz, majeranek.

/ 13Pierogi z kapustą i grzybami - 20 złotych

Obraz
© Fotolia

Ciasto na pierogi przygotowujemy jedynie z mąki, wody i soli. Wyrabiamy je dokładnie i odstawiamy na pół godziny w zakrytej szmatką misce. Przygotowujemy farsz: pół kilograma kiszonej kapusty gotujemy przez około pół godziny. Kilka suszonych grzybów moczymy we wrzątku, odcedzamy i siekamy drobno. Siekamy także ugotowaną kapustę. Do kapusty dodajemy grzyby i pieprz. Zawijamy małe pierożki z łyżeczką farszu. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.

/ 13Karp smażony - 30 złotych

Obraz
© Fotolia

Potrzebne nam będzie półtora kilograma karpia (teraz kosztuje około 15 zł za kilogram). Rybę filetujemy, kroimy na porcje, solimy i pieprzymy. Przed samym podaniem obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Rybę można również panierować w mące, jajku i bułce tartej. O wiele drożej nie będzie.

/ 13Ryba w galarecie - 30 złotych

Obraz
© Fotolia

Podobnie jak w przypadku ryby smażonej potrzebujemy około 1,5 kilograma karpia. Gotujemy wywar z głów i płetw oraz włoszczyzny, soli, pieprzu ziarnistego i listka laurowego. Odcedzamy i dodajemy pokrojoną na porcję rybę. Gotujemy bardzo delikatnie kilka minut. Rybę wyjmujemy, układamy na półmiskach. Do wywaru dodajemy żelatynę, studzimy i zalewamy rybę. Można dodać pokrojoną na plasterki ugotowaną marchewkę.

/ 13Śledź w oleju - 18 złotych

Obraz
© Fotolia

Kilogram śledzi to wydatek około 11 złotych. Do przygotowania tego dania potrzebujemy 1,5 kilograma filetów ze śledzi, które kroimy w dość szerokie paski. Dodajemy posiekaną cebulę, troszeczkę soli, pieprz i majeranek. Wszystko zalewamy olejem i odstawiamy na kilka godzin w zimnym miejscu.

/ 13Śledź w śmietanie - 20 złotych

Obraz
© 123RF.COM

1,5 kilograma filetów ze śledzi kroimy w paski w poprzek. Jedno jabłko i cebulę kroimy drobno. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. Gotujemy dwa jajka na twardo i także ścieramy je na tarce. Wszystko mieszamy, zalewamy kwaśną śmietaną 18-procentową i dodajemy pieprz i trochę soli.

/ 13Sałatka warzywna - 12 złotych

Obraz
© Fotolia

To bardzo popularne danie jest bardzo proste w przygotowaniu i na dodatek niedrogie. Potrzebujemy: dwa pęczki włoszczyzny, dwa ogórki kiszone, trzy ugotowane na twardo jajka, szczypiorek i kilka łyżek majonezu. Marchewkę, selery i pietruszkę myjemy i gotujemy do miękkości. Obieramy dopiero ugotowane i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski wraz z pokrojonymi w taką samą kostkę ogórkami i jajkami. Siekamy drobno białe części porów i szczypiorek. Wszystko razem mieszamy z majonezem, dodajemy sól i pieprz do smaku.

/ 13Kutia - 25 złotych

Obraz
© Fotolia

Ta potrawa tradycyjnie była przygotowywana z gotowanych ziaren pszenicy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić kutię z kaszy pęczak. Potrzebujemy cztery saszetki kaszy, małą torebkę rodzynek, kilka orzechów włoskich, 200 gramów maku i miód. Mak zalewamy wrzątkiem, rodzynki także. Gotujemy kaszę do miękkości, dodajemy do niej mak, rodzynki, posiekane orzechy i miód. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin.

10 / 13Kompot z suszonych owoców - 15 złotych

Obraz
© Fotolia

Na kompot potrzebne nam będzie 100 gramów suszonych jabłek (4,50 zł), 100 gramów suszonych śliwek (3 złote), 100 gramów suszonych gruszek (3 złote) i kilka suszonych moreli (2 złote). Owoce zalewamy wodą, dodajemy cukier do smaku i gotujemy około godziny. Gotowe!

11 / 13Makowiec - 35 złotych

Obraz
© Fotolia

To ciasto jest dość drogie, ale święta bez makowca trudno sobie wyobrazić! Potrzebujemy kilogram maku (około 24 złote), pół kilograma cukru, mąkę, jajka, drożdże, mleko i torebkę rodzynek. Mak moczymy, a następnie dwa razy mielimy w maszynce - raz tylko mak, za drugim razem z cukrem. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka, dodajemy kilka łyżek cukru i mąkę i wyrabiamy na gładko. Ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie delikatnie je wałkujemy, nakładamy warstwę maku z cukrem i rodzynki i zawijamy. Pieczemy w temp. 170 stopni C około 1,5 godziny i posypujemy cukrem pudrem.

12 / 13Sernik - 25 złotych

Obraz
© Fotolia

Potrzebujemy: dwa kilogramy mielonego twarogu (około 14 złotych), trzy jajka, dwie cytryny, pół kilograma cukru pudru i paczkę kakaowych herbatników. To bardzo łatwy sernik. W mikserze mieszamy ze sobą dokładnie twaróg, jajka, sok z cytryn i cukier puder. Herbatniki drobno siekamy i wysypujemy tymi okruchami dół blaszki. Wlewamy masę serową i pieczemy w temp. 160 stopni C przez około 1,5 godziny. Gotowe. Dekorujemy cukrem pudrem wedle uznania.

13 / 13Dodatki

Obraz
© Fotolia

Oczywiście na wigilijnym stole nie może zabraknąć też dodatków, jak pieczywo czy masło. Koszty związane z tymi produktami nie są jednak wysokie. Za 10-15 zł spokojnie uzupełnimy świąteczny stół. Jak widać za ok. 250 zł, czyli niewiele ponad 30 zł na osobę możemy bez obaw przygotować wspaniałą i wcale nie skromną świąteczną wieczerzę. Smacznego i wesołych świąt!
AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki