Wigilia za 250 złotych
Jak wynika z ostatnich badań pracowni TNS, Polak wyda przeciętnie na święta 1282 zł na osobę. Sumy robią jeszcze większe wrażenie. W tym roku wydamy prawie 12 miliardów złotych na prezenty i 8,5 miliarda złotych na świąteczną żywność.
Pyszna i niedroga kolacja wigilijna
Jak wynika z ostatnich badań pracowni TNS, Polak wyda przeciętnie na święta 1282 zł na osobę. Sumy kosztów ogólnych robią jeszcze większe wrażenie. W tym roku wydamy prawie 12 miliardów złotych na prezenty i 8,5 miliarda złotych na świąteczną żywność.
Wbrew statystykom przygotowując świąteczne posiłki wcale nie musimy bankrutować. Pyszną i tradycyjną kolację możemy przygotować znacznie mniejszym kosztem. Pod warunkiem, że nie stracimy głowy podczas zakupów i spokojnie przemyślimy świąteczną wieczerzę. Specjalnie dla naszych czytelników przygotowaliśmy propozycje dań, na które potrzebować będziemy około 250 złotych dla ośmiu osób.
Barszcz czerwony - 8 złotych
Potrzebujemy: kilogram buraków, pęczek włoszczyzny, pół szklanki octu, sól, pieprz, majeranek.
Pierogi z kapustą i grzybami - 20 złotych
Ciasto na pierogi przygotowujemy jedynie z mąki, wody i soli. Wyrabiamy je dokładnie i odstawiamy na pół godziny w zakrytej szmatką misce. Przygotowujemy farsz: pół kilograma kiszonej kapusty gotujemy przez około pół godziny. Kilka suszonych grzybów moczymy we wrzątku, odcedzamy i siekamy drobno. Siekamy także ugotowaną kapustę. Do kapusty dodajemy grzyby i pieprz. Zawijamy małe pierożki z łyżeczką farszu. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
Karp smażony - 30 złotych
Potrzebne nam będzie półtora kilograma karpia (teraz kosztuje około 15 zł za kilogram). Rybę filetujemy, kroimy na porcje, solimy i pieprzymy. Przed samym podaniem obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Rybę można również panierować w mące, jajku i bułce tartej. O wiele drożej nie będzie.
Ryba w galarecie - 30 złotych
Podobnie jak w przypadku ryby smażonej potrzebujemy około 1,5 kilograma karpia. Gotujemy wywar z głów i płetw oraz włoszczyzny, soli, pieprzu ziarnistego i listka laurowego. Odcedzamy i dodajemy pokrojoną na porcję rybę. Gotujemy bardzo delikatnie kilka minut. Rybę wyjmujemy, układamy na półmiskach. Do wywaru dodajemy żelatynę, studzimy i zalewamy rybę. Można dodać pokrojoną na plasterki ugotowaną marchewkę.
Śledź w oleju - 18 złotych
Kilogram śledzi to wydatek około 11 złotych. Do przygotowania tego dania potrzebujemy 1,5 kilograma filetów ze śledzi, które kroimy w dość szerokie paski. Dodajemy posiekaną cebulę, troszeczkę soli, pieprz i majeranek. Wszystko zalewamy olejem i odstawiamy na kilka godzin w zimnym miejscu.
Śledź w śmietanie - 20 złotych
1,5 kilograma filetów ze śledzi kroimy w paski w poprzek. Jedno jabłko i cebulę kroimy drobno. Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. Gotujemy dwa jajka na twardo i także ścieramy je na tarce. Wszystko mieszamy, zalewamy kwaśną śmietaną 18-procentową i dodajemy pieprz i trochę soli.
Sałatka warzywna - 12 złotych
To bardzo popularne danie jest bardzo proste w przygotowaniu i na dodatek niedrogie. Potrzebujemy: dwa pęczki włoszczyzny, dwa ogórki kiszone, trzy ugotowane na twardo jajka, szczypiorek i kilka łyżek majonezu. Marchewkę, selery i pietruszkę myjemy i gotujemy do miękkości. Obieramy dopiero ugotowane i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do miski wraz z pokrojonymi w taką samą kostkę ogórkami i jajkami. Siekamy drobno białe części porów i szczypiorek. Wszystko razem mieszamy z majonezem, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Kutia - 25 złotych
Ta potrawa tradycyjnie była przygotowywana z gotowanych ziaren pszenicy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by zrobić kutię z kaszy pęczak. Potrzebujemy cztery saszetki kaszy, małą torebkę rodzynek, kilka orzechów włoskich, 200 gramów maku i miód. Mak zalewamy wrzątkiem, rodzynki także. Gotujemy kaszę do miękkości, dodajemy do niej mak, rodzynki, posiekane orzechy i miód. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka godzin.
Kompot z suszonych owoców - 15 złotych
Na kompot potrzebne nam będzie 100 gramów suszonych jabłek (4,50 zł), 100 gramów suszonych śliwek (3 złote), 100 gramów suszonych gruszek (3 złote) i kilka suszonych moreli (2 złote). Owoce zalewamy wodą, dodajemy cukier do smaku i gotujemy około godziny. Gotowe!
Makowiec - 35 złotych
To ciasto jest dość drogie, ale święta bez makowca trudno sobie wyobrazić! Potrzebujemy kilogram maku (około 24 złote), pół kilograma cukru, mąkę, jajka, drożdże, mleko i torebkę rodzynek. Mak moczymy, a następnie dwa razy mielimy w maszynce - raz tylko mak, za drugim razem z cukrem. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego mleka, dodajemy kilka łyżek cukru i mąkę i wyrabiamy na gładko. Ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie delikatnie je wałkujemy, nakładamy warstwę maku z cukrem i rodzynki i zawijamy. Pieczemy w temp. 170 stopni C około 1,5 godziny i posypujemy cukrem pudrem.
Sernik - 25 złotych
Potrzebujemy: dwa kilogramy mielonego twarogu (około 14 złotych), trzy jajka, dwie cytryny, pół kilograma cukru pudru i paczkę kakaowych herbatników. To bardzo łatwy sernik. W mikserze mieszamy ze sobą dokładnie twaróg, jajka, sok z cytryn i cukier puder. Herbatniki drobno siekamy i wysypujemy tymi okruchami dół blaszki. Wlewamy masę serową i pieczemy w temp. 160 stopni C przez około 1,5 godziny. Gotowe. Dekorujemy cukrem pudrem wedle uznania.
Dodatki
Oczywiście na wigilijnym stole nie może zabraknąć też dodatków, jak pieczywo czy masło. Koszty związane z tymi produktami nie są jednak wysokie. Za 10-15 zł spokojnie uzupełnimy świąteczny stół. Jak widać za ok. 250 zł, czyli niewiele ponad 30 zł na osobę możemy bez obaw przygotować wspaniałą i wcale nie skromną świąteczną wieczerzę. Smacznego i wesołych świąt!
AD/mp/WP Kuchnia