Prezenty do zjedzenia - pomysłowe i tanie
Pięknie zapakowane, pachnące świętami ciasteczka to wspaniały pomysł na prezent. czym jeszcze sprawisz przyjemność każdemu miłośnikowi gotowania i nie tylko?
Żurawina w czerwonym winie
Elegancki i wytworny przysmak, który świetnie nadaje się do różnego rodzaju mięs, np. indyka labo dziczyzny. Łyżeczkę żurawiny w winie można dodać do rozgrzewającej herbaty.
*Składniki: * 500 ml wytrawnego czerwonego wina, kieliszek ciemnego rumu, 300 g cukru trzcinowego, 2 laski wanilii, 3 łyżeczki cynamonu, 6 gwiazdek anyżu, 6 goździków, 750 g świeżych żurawin
Przygotowanie: W garnku grzejemy wino z rumem, cukrem, cynamonem, pociętymi na kawałki laskami wanilii, anyżem i goździkami. Gotujemy, aż cukier się rozpuści. W wyparzonych słoikach układamy równe żurawiny. Zalewamy winem z przyprawami i mocno zakręcamy słoiki. Do brytfanki wlewamy wrzątek do wysokości około 3 cm i wstawiamy słoiki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na pół godziny. Tak zawekowane przetwory można przechowywać przez 3 miesiące.
Pierniczki w ładnej oprawie
Taki prezent ucieszy każdego, pod warunkiem, że będzie wykonany starannie i z największą dokładnością. Sekret pierniczków tkwi w ich wyjątkowej dekoracji. Można malować na nich lukrem przeróżne wzory lub używać specjalnych pisaków spożywczych. Gotowe pierniczki można zapakować do pudełka lub ładnego słoja i przewiązać wstążką.
Składniki: 1/2 szklanki miody, 80 g masła, 1/2 szklanki cukru, 1 jajko, 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika, 1 łyżka kakao
Przygotowanie: Miód i masło podgrzewamy w garnku. Odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, sodę, jajko i łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką. Wałkujemy ciasto na grubość 3 mm. Wykrawamy pierniczki w różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Oliwa chili z nutą cynamonu
Pięknie ozdobiona butelka dobrej jakości oliwy z wyjątkowymi dodatkami zachwyci każdego fana gotowania. Można przygotować ją dokładnie tak, jak lubi obdarowywana osoba, np. z ziołami, czosnkiem albo orzechami.
Składniki: 3 strąki papryczki chili, kawałek cynamonu (o długości około 8 cm), 2 szklanki oliwy z oliwek, 1 szklanka oleju rzepakowego
Przygotowanie: Do wyparzonej, suchej butelki z kapslem wkładamy strąki papryczki chili. Dodajemy korę cynamonu. Wlewamy oliwę z oliwek oraz olej rzepakowy. Kapslujemy lub zakręcamy butelkę. Odstawiamy na tydzień w suche miejsce, aż smaki się przegryzą.
Kiszone cytryny
Warto je wykorzystać, bo to właśnie teraz jest na nie sezon. Są dojrzałe, intensywnie pachną, zniewalają smakiem. Kiszone cytryny to cudowny dodatek do mięs, a także przeróżnych sosów. W kuchni marokańskiej kiszone cytryny dodaje się do tagine z kurczakiem lub jagnięciną. Kiszone cytryny są wyjątkowo świąteczne. Można dodawać do nich cynamon, pieprz, chili.
Składniki: 10 cytryn, 8 cytryn do wyciśnięcia soku, 300 g grubej soli morskiej, 2 ostre papryczki chili, garstka kolorowego pieprzu, laska cynamonu, 3 listki liści laurowych
*Przygotowanie: * Cytryny dokładnie myjemy. Wybieramy 10 najładniejszych i kroimy wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. Rozchylamy je i obsypujemy spora ilością soli. Cytryny układamy ciasno w kilku słoikach. Dodajemy przyprawy, zasypujemy resztą soli i zalewamy sokiem z ośmiu wyciśniętych cytryn. Zamykamy i odstawiamy. Po tygodniu będą gotowe do zjedzenia
Cukier z niespodzianką
Ze zwykłego cukru można wyczarować przepiękne prezenty na święta. Wystarczy kupić ładne słoiczki, kolorowe tasiemki i wykazać się prawdziwą fantazją. Do cukru można dodawać cynamon, laskę wanilii, a nawet lawendę. Takie połączenia sprawią, że zwykły produkt zyska całkiem nowy smak. Cukier z pachnącymi dodatkami świetnie nadaje się do kawy i herbaty. Można go wykorzystać także do dekorowania świątecznych wypieków. Najprostszy pomysł? Cukier wsypujemy warstwowo do słoika. Na zmianę biały i trzcinowy. Na wierzchu układamy czekoladowe groszki. Obwiązujemy wstążką i prezent dla łasucha gotowy.
Domowe pralinki
Jest przy nich trochę pracy, ale efekt odpłaca wszelkie trudny. Zestaw słodkich pralinek ucieszy mamę, babcię, chłopaka. Ten rarytas to prawdziwy prezent od serca.
b>Składniki na około 25 pralinek: 150 g orzechów laskowych, 100 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, 200 g nutelii, 250 g gorzkiej czekolady
*Przygotowanie: * orzechy laskowe podpiec w piekarniku lub zrumienić na patelni. Obrać ze skórki i posiekać. Wafelki drobno pokruszyć do miski, wsypać posiekane orzechy, dodać nutellę i wymieszać. Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego układać na talerzyku, schłodzić. Obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować wedle uznania.