Trwa ładowanie...
31 lipca 2009, 12:20

Światowe dziwadła kulinarne

Powszechnie wiadomo, że to co jest przysmakiem w jednym kraju, może być uznane za co najmniej dziwne w innym. Z jednej strony nie powinniśmy się dziwić cudzym zwyczajom kulinarnym, z drugiej zdarza się trafić na ?potrawę", której za żadne skarby nie wzięlibyśmy do ust. Prezentujemy więc kilka propozycji, które mogłyby, naszym zdaniem, zabić apetyt.

Światowe dziwadła kulinarneŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2s2jx1
d2s2jx1

Powszechnie wiadomo, że to co jest przysmakiem w jednym kraju, może być uznane za co najmniej dziwne w innym. Z jednej strony nie powinniśmy się dziwić cudzym zwyczajom kulinarnym, z drugiej zdarza się trafić na „potrawę", której za żadne skarby nie wzięlibyśmy do ust. Prezentujemy więc kilka propozycji, które mogłyby, naszym zdaniem, zabić apetyt.

*Robaki - *jedzenie wszelkiego rodzaju owadów czy robaków jest nazywane entomafagią i jest dość powszechną praktyką na całym świecie, oprócz Europy i Ameryki Północnej. Na ulicach Bangkoku, Quito, czy też Pekinu można natknąć się na smażone świerszcze, skorpiony czy też cukrzone pijawki.

Pamiętajmy, że robaki są bogatym źródłem protein i zawierają dużo witamin. Znany bokser - Mike Tyson - twierdził, że będąc w więzieniu, właśnie z tego względu odżywiał się karaluchami. Tak więc, jeśli zobaczymy muchę w zupie, zamiast robić od razu awanturę, spróbujmy zapytać się o nazwę potrawy.

*Górskie ostrygi - *co dziwnego może być w ostrygach? Jednak nie chodzi o ostrygi z dna morza, a smażone jądra byka lub dzika. Górskie ostrygi (zwane też preriowymi) są popularne w niektórych częściach USA i Kanady, gdzie wypasa się bydło. „Jąderka" są obierane ze skórki, gotowane, następnie obtaczane w mące i smażone. Pychota.

*Nadziewany wielbłąd - *aby nie było wątpliwości, chodzi o całego wielbłąda. Nadzienie stanowi owca (też cała) oraz dwadzieścia kurczaków. Według księgi rekordów Guinnessa jest to największa na świecie pozycja w menu. Jednak księga nie podaje, czy i gdzie to „danie" było kiedykolwiek jedzone. Podobno jest to tradycyjna potrawa Beduinów, którą przygotowuje się układając składniki jak rosyjską matrioszkę.

d2s2jx1

*Hakarl - *Anthony Bourdain znany z programu Travel, w którym prezentował różne „dziwne" potrawy, określił Hakarl najbardziej obrzydliwym daniem, jakie kiedykolwiek jadł. Jest to tradycyjny „przysmak" islandzki, który przygotowuje się, patrosząc rekina grenlandzkiego lub olbrzymiego, który następnie jest zakopywany w ziemi i na końcu suszony. Kiedyś, zamiast suszenia, polewało się go moczem tak, aby amoniak zareagował z kwasem mięsa. Cóż, nawet bez moczu, taki zgniły rekinek niespecjalnie działa na kubki smakowe.

*Casu Marzu - *ten ser, pochodzący z Sardynii, stanowi siedlisko dla larw robaków, które specjalnie się dodaje, aby zapewnić odpowiedni poziom fermentacji, umożliwiający usunięcie tłuszczu. Ludzie nie mają jednak zrozumienia dla małych żyjątek i usuwają je przed spożyciem.

Zobacz w innych serwisach:

d2s2jx1

*Sannakij - *biorąc pod uwagę popularność sushi i sashimi, nikt już nie uważa jedzenia surowych owoców morza za dziwactwo. Jednak koreańskie sanna kij różnią się nieco od zwykłych dań, ponieważ w tym wypadku owoce morza nie są martwe. Żywe małe ośmiorniczki są krojone i polewane olejem sezamowym. Potrawa ta nie jest przeznaczona dla osób o słabych nerwach, ponieważ podane ośmiorniczki ciągle się ruszają i nie wiadomo co się może stać....

*Smażone móżdżki - *na długo przed pojawieniem się choroby wściekłych krów, lokalnym przysmakiem w Saint Louis w stanie Missouri były kanapki ze smażonymi cielęcymi móżdżkami. Natomiast w Salwadorze i Meksyku wołowe móżdżki są wykorzystywane przy przygotowaniu tacos i burritos.

d2s2jx1

Ten krótki selektywny przegląd nie wyczerpuje oczywiście listy „smakołyków", na które można natrafić w różnych miejscach na świecie. Jednak jeśli postanowiliśmy zastosować jakąś uciążliwą dietę i jest nam ciężko, to warto przypomnieć sobie i wyobrazić kilka z powyższych pozycji, co może przynieść ulgę.

Artur Olejniczak

Zobacz w innych serwisach:

d2s2jx1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2s2jx1
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj