Spożycie cukru należy zmniejszyć co najmniej o połowę
Spożycie cukru należy zmniejszyć co najmniej o połowę, z 50 g do jedynie 25 g dziennie, czyli zaledwie do pięciu łyżeczek – informuje „BBCNews” i „Guardian” powołując się na najnowsze zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Oznacza to, że nie należy wypijać nawet jednej standardowej puszki coca-coli o pojemności 330 ml, gdyż zawiera ona aż 35 g cukru.
WHO w 2003 r. zalecała, żeby cukier zapewniał mniej niż 10 proc. wszystkich spożywanych kalorii dziennie. Stanowi to 50 g cukru dziennie, czyli tyle, ile zawiera półtorej puszki coca-coli. Dyrektor WHO ds. żywienia dr Francesco Branca, powiedział, że zalecenie to nadal obowiązuje. Teraz jedynie dodatkowo sugeruje się, że w miarę możliwości lepiej zmniejszyć spożycie cukru jeszcze bardziej, poniżej 5 proc. kalorii dziennie, czyli nie więcej niż 25 g.
Najnowsze zalecenie dotyczą gównie dzieci, które powinny spożywać mniej kalorii niż dorośli. Przykładowo chłopcy w wieku 9-13 lat, jeśli nie uprawiają sportów, mogą zjadać 1 800 kalorii dziennie, a dziewczynki – 1 600 kalorii, natomiast dorośli – od 2000 do 2400 kalorii.
Dr Branca twierdzi, że dorośli mogą pozwolić sobie na nieco więcej, czyli ograniczyć spożycie cukru do około 10 proc. wszystkich spożywanych kalorii dziennie. Ostrzega jednak, że gdy codziennie sięgamy po słodzone napoje, łatwo ten limit przekroczyć. Tymczasem napoje te coraz częściej są spożywane zarówno przez młodzież, jak i dorosłych. Nawet jogurty są mocno słodzone, mogą zawierać kilka łyżeczek cukru.
WHO wprowadza nowe rekomendacje z powodu coraz częściej występującej otyłości, do której w znacznym stopniu przyczynia się spożycie cukru. Według British Medical Journal, częściej tyją te osoby, które spożywają dużo napojów słodzonych, ponieważ nie dają one sytości, natomiast dostarczają znaczne ilości cukru. Chodzi głównie o tzw. cukier ukryty, czyli ten, który znajduje się w produktach spożywczych, zarówno w napojach i jogurtach, jak i w dżemie i konfiturach.
Według danych GUS w 2011 r. przeciętny Polak spożył 39 kg cukru, z tego jedynie 14 kg przypadało na cukier w torebkach, używany do słodzenia kawy, herbaty oraz domowych potraw. Oznacza to, że codziennie spożywamy średnio ok. 100 g cukru, czyli czterokrotnie więcej niż sugerują najnowsze zalecenia.
Eksperci University of California w San Francisco w raporcie opublikowanym w 2012 r. na łamach „Nature” zasugerowali, że spożycie cukru należy kontrolować i obłożyć podatkami podobnie jak alkohol i tytoń.
Autorzy tego raportu Robert Lustig, Laura Schmidt and Claire Brindis twierdzą, że cukier zawiera „puste kalorie”, a na dodatek jest toksyczny dla wątroby i sprzyja chorobom przewlekłym. (PAP)
zbw/ ula/