Słodycz w płynie

Dzięki cennym związkom pochodzącym z nektaru niektórych roślin, miód hamuje rozwój drobnoustrojów i pobudza układ immunologiczny podnosząc odporność organizmu. Może też działać regenerująco i przeciwbólowo, a do tego jest pyszny!

Słodycz w płynie
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Dzięki cennym związkom pochodzącym z nektaru niektórych roślin, miód hamuje rozwój drobnoustrojów i pobudza układ immunologiczny podnosząc odporność organizmu. Może też działać regenerująco i przeciwbólowo, a do tego jest pyszny!

Miód składa się w 80 proc. z węglowodanów. Wartość kaloryczna 100 g to ok. 320 kcal, a dominujący udział cukrów prostych - glukozy i fruktozy, decyduje o właściwościach wzmacniających. Co ciekawe, odpowiednio przechowywany praktycznie się nie psuje. Znajdowano np. dobry miód w... piramidach faraonów.

Na co działa?

Korzystny wpływ miodu na zdrowie i urodę znany jest od lat. Już uczestnicy starożytnych olimpiad przed zawodami wzmacniali się porcją miodu. Przez długie wieki był on niezastąpionym środkiem wspomagającym gojenie ran. Wciąż idealnie koi zmęczone gardło.

Wiedzą o tym artyści estradowi, którzy od pokoleń raczą się łyżeczką miodu przed występem. Pomoże jednak i przy bardziej banalnych okazjach: rodzinnej imprezy ze śpiewami, czy kibicowania podczas meczu. Sprawdzi się podczas uporczywego kaszlu, a do tego ma działanie uspokajające oraz nasenne, regenerujące skórę i opóźniające powstawanie zmarszczek.

Miód ma również kojący wpływ na układ pokarmowy oraz oddechowy. Reguluje proces trawienia, wspomaga przemianę materii i zmniejsza skurcze jelit. Cukry proste biorą udział w detoksykacji, chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska i obniżają toksyczne działanie m.in. alkoholu i papierosów.

Acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, a cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny.

Jednak nie wszystkie rodzaje miodu mają takie same właściwości lecznicze. Wiele z nich są zależy od jego pochodzenia.

Dla kogo i jak?

Jest cennym produktem odżywczym. Zwłaszcza dla osób wyczerpanych pracą fizyczną i umysłową. Wchodzi w skład diety sportowców, alpinistów i płetwonurków. Pamiętajcie jednak, że nie należy go podawać niemowlętom poniżej pierwszego roku życia, ponieważ może zawierać przetrwalniki bakterii jadu kiełbasianego.

Warto też sprawdzić, czy u starszych dzieci nie wywoła reakcji alergicznej (zazwyczaj uczulają pyłki konkretnych roślin). I jeszcze jedno - nie dawaj dziecku jeść zbyt wiele miodu. Eksperci polecają, aby maluchom do 6 roku życia pozwalać na trzy łyżeczki dziennie. Dzieciom do 12 roku życia ich liczbę można podwoić.

Najlepiej przechowywać go w suchym i przewiewnym pomieszczeniu w temperaturze od 5 do 17 st. C. Idealnie sprawdzi się szczelnie zamknięty słoik (miód wchłania wilgoć i obce zapachy). Jak na pewno zauważyliście, miód często się krystalizuje. Jeśli chcemy go rozpuścić, nie podgrzewajmy zbyt mocno. Temperatura powyżej 45 st. C niszczy bowiem cześć składników odżywczych. To samo dotyczy miodu dodawanego np. do osłodzenia herbaty.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera