Popularne węgierskie dania. Co warto spróbować w Budapeszcie, a co nad Balatonem?
Sezon letni to świetna okazja ku temu, by odkryć piękno tych państw, które znajdują się poza Polską. Jednym z popularnych kierunków podróży Polaków są bez wątpienia Węgry. To nie tylko piękne miasta, źródła termalne, Balaton, ale również niezwykle smaczne dania kuchni węgierskiej. W czym tkwi ich wyjątkowość i co warto skosztować, gdy zaplanowało się urlop na Węgrzech?
Na samym wstępie warto podkreślić, że podróżowanie po Europie to nie tylko odkrywanie tych dobrze znanych miejsc i zwiedzanie zabytków, ale również poznawanie kultury, tradycji i smaku danego państwa. W przypadku Węgier, można pokusić się o stwierdzenie, że jest to państwo, które kojarzy się z papryką. To właśnie ona stanowi podstawę wielu dań. Warto zaznaczyć, że niektóre z nich chętnie przygotowuje się również w Polsce. Jeśli w najbliższych miesiącach planujecie wyjazd do Budapesztu - miejscowości Eger, Hajduszoboszlo lub nad Balaton - to warto wiedzieć, czego dokładnie można spróbować w każdej z tych lokalizacji. Dania kuchni węgierskiej wyróżniają się smakiem, a każdy kto zdecyduje się ich spróbować, będzie wniebowzięty.
Najpopularniejsze węgierskie przysmaki - to warto wiedzieć!
Niezależnie od tego, czy wybrałeś Budapeszt noclegi, czy zupełnie inny węgierski kierunek, to musisz wiedzieć, że węgierskie przysmaki to naprawdę smaczne i różnorodne dania. Do tego wszystkiego, nie może oczywiście zabraknąć lampki wina. Za te najbardziej znane należy uznać te z regionu Tokaj, a także z okolic miejscowości Eger, gdzie produkuje się niezwykle popularną "byczą krew".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Boskie plaże i tętniąca życiem metropolia. Kraj idealny na urlop
W kuchni węgierskiej króluje przede wszystkim papryka, mięso, wino, czy tradycyjne dania z ciasta drożdżowego. Jeśli miałeś okazję wypoczywać nad Balatonem, to z pewnością miałeś okazję spróbować rozmaitych ryb, które przygotowuje się w naprawdę ciekawy sposób.
Najpopularniejszymi daniami kuchni węgierskiej wydają się być leczo i kołacz. To pierwsze, większość Polaków przygotowuje w swoich domach na obiad. Kołacze są równie dobrze znane. W praktycznie każdy większym polskim mieście można znaleźć budki, w których można zakupić kołacze węgierskie z rozmaitymi dodatkami.
Do najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej należy zaliczyć:
· Gulasz (gulyás) - to ikoniczne danie z soczystym mięsem (najczęściej wołowiną) gotowanym z warzywami, przyprawione papryką. Podawane jest często z chlebem lub kluskami nokedli.
· Leczo - smaczne i aromatyczne danie, które składa się głównie z papryki, pomidorów, cebuli, cukinii i czasami dodatku kiełbasy lub mięsa. Jest to gęsta potrawa, często przyprawiana słodką papryką i innymi przyprawami, takimi jak czosnek i oregano. Leczo może być podawane jako samodzielne danie, z chlebem lub kluskami.
· Langosz - to rodzaj smażonego placka z ciasta drożdżowego, który jest podawany z różnymi dodatkami, takimi jak czosnek, ser żółty, kiełbasa, czy śmietana. To popularna przekąska uliczna.
· Kurtoszkalacz - to węgierskie wypieki w kształcie kolumny, przygotowywane z ciasta drożdżowego, posypane cukrem i cynamonem. Charakterystyczną cechą jest ich chrupiąca skorupka.
· Palacsinta - są to węgierskie naleśniki, które są podobne do francuskich crêpes. Mogą być nadziewane słodkimi składnikami, takimi jak dżem, czekolada, lub serem, a także składnikami słonymi, jak szynka czy ser.
· Dobosz-torta - to tradycyjne węgierskie ciasto warstwowe z kremem i karmelem. Charakterystyczną cechą jest warstwa karmelu na górze, która jest kruszona przed podaniem.
· Paprykarz gulaszowy (pörkölt) - to danie mięsne, które jest gotowane w sosie z cebulą i papryką. Najpopularniejsze są pörkölt z wołowiny, wieprzowiny lub drobiu. Podawane są zwykle z kluskami lub ziemniakami.
Czego warto spróbować w Budapeszcie a czego nad Balatonem?
Niemal każde z tych dań znajdziemy w każdej części Węgier. Ale czy jest coś charakterystycznego, co można spróbować tylko i wyłącznie w Budapeszcie lub nad Balatonem? Budapeszt, oprócz węgierskich przysmaków, oferuje również dania z różnych stron świata - tu na pewno każdy znajdzie dla siebie smak, który będzie najbardziej odpowiadał.
Natomiast nad Balatonem warto spróbować lokalnych przysmaków rybnych, takich jak pieczony karp czy placki z ryb. Jest to spowodowane tym, że Balaton jest znanym regionem rybackim, a świeże ryby są dostępne w licznych restauracjach i stoiskach z jedzeniem przy brzegu jeziora.