Popularne węgierskie dania. Co warto spróbować w Budapeszcie, a co nad Balatonem?

Sezon letni to świetna okazja ku temu, by odkryć piękno tych państw, które znajdują się poza Polską. Jednym z popularnych kierunków podróży Polaków są bez wątpienia Węgry. To nie tylko piękne miasta, źródła termalne, Balaton, ale również niezwykle smaczne dania kuchni węgierskiej. W czym tkwi ich wyjątkowość i co warto skosztować, gdy zaplanowało się urlop na Węgrzech?

Gulasz po węgiersku Gulasz po węgiersku
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Na samym wstępie warto podkreślić, że podróżowanie po Europie to nie tylko odkrywanie tych dobrze znanych miejsc i zwiedzanie zabytków, ale również poznawanie kultury, tradycji i smaku danego państwa. W przypadku Węgier, można pokusić się o stwierdzenie, że jest to państwo, które kojarzy się z papryką. To właśnie ona stanowi podstawę wielu dań. Warto zaznaczyć, że niektóre z nich chętnie przygotowuje się również w Polsce. Jeśli w najbliższych miesiącach planujecie wyjazd do Budapesztu -  miejscowości Eger, Hajduszoboszlo lub nad Balaton - to warto wiedzieć, czego dokładnie można spróbować w każdej z tych lokalizacji. Dania kuchni węgierskiej wyróżniają się smakiem, a każdy kto zdecyduje się ich spróbować, będzie wniebowzięty.

Najpopularniejsze węgierskie przysmaki - to warto wiedzieć!

Niezależnie od tego, czy wybrałeś Budapeszt noclegi, czy zupełnie inny węgierski kierunek, to musisz wiedzieć, że węgierskie przysmaki to naprawdę smaczne i różnorodne dania. Do tego wszystkiego, nie może oczywiście zabraknąć lampki wina. Za te najbardziej znane należy uznać te z regionu Tokaj, a także z okolic miejscowości Eger, gdzie produkuje się niezwykle popularną "byczą krew".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Boskie plaże i tętniąca życiem metropolia. Kraj idealny na urlop

W kuchni węgierskiej króluje przede wszystkim papryka, mięso, wino, czy tradycyjne dania z ciasta drożdżowego. Jeśli miałeś okazję wypoczywać nad Balatonem, to z pewnością miałeś okazję spróbować rozmaitych ryb, które przygotowuje się w naprawdę ciekawy sposób.

Najpopularniejszymi daniami kuchni węgierskiej wydają się być leczo i kołacz. To pierwsze, większość Polaków przygotowuje w swoich domach na obiad. Kołacze są równie dobrze znane. W praktycznie każdy większym polskim mieście można znaleźć budki, w których można zakupić kołacze węgierskie z rozmaitymi dodatkami.

Do najpopularniejszych dań kuchni węgierskiej należy zaliczyć: 

·    Gulasz (gulyás) - to ikoniczne danie z soczystym mięsem (najczęściej wołowiną) gotowanym z warzywami, przyprawione papryką. Podawane jest często z chlebem lub kluskami nokedli.

·    Leczo - smaczne i aromatyczne danie, które składa się głównie z papryki, pomidorów, cebuli, cukinii i czasami dodatku kiełbasy lub mięsa. Jest to gęsta potrawa, często przyprawiana słodką papryką i innymi przyprawami, takimi jak czosnek i oregano. Leczo może być podawane jako samodzielne danie, z chlebem lub kluskami.

·    Langosz - to rodzaj smażonego placka z ciasta drożdżowego, który jest podawany z różnymi dodatkami, takimi jak czosnek, ser żółty, kiełbasa, czy śmietana. To popularna przekąska uliczna.

·    Kurtoszkalacz - to węgierskie wypieki w kształcie kolumny, przygotowywane z ciasta drożdżowego, posypane cukrem i cynamonem. Charakterystyczną cechą jest ich chrupiąca skorupka.

·    Palacsinta - są to węgierskie naleśniki, które są podobne do francuskich crêpes. Mogą być nadziewane słodkimi składnikami, takimi jak dżem, czekolada, lub serem, a także składnikami słonymi, jak szynka czy ser.

·    Dobosz-torta - to tradycyjne węgierskie ciasto warstwowe z kremem i karmelem. Charakterystyczną cechą jest warstwa karmelu na górze, która jest kruszona przed podaniem.

·    Paprykarz gulaszowy (pörkölt) - to danie mięsne, które jest gotowane w sosie z cebulą i papryką. Najpopularniejsze są pörkölt z wołowiny, wieprzowiny lub drobiu. Podawane są zwykle z kluskami lub ziemniakami.

Czego warto spróbować w Budapeszcie a czego nad Balatonem?

Niemal każde z tych dań znajdziemy w każdej części Węgier. Ale czy jest coś charakterystycznego, co można spróbować tylko i wyłącznie w Budapeszcie lub nad Balatonem? Budapeszt, oprócz węgierskich przysmaków, oferuje również dania z różnych stron świata - tu na pewno każdy znajdzie dla siebie smak, który będzie najbardziej odpowiadał.

Natomiast nad Balatonem warto spróbować lokalnych przysmaków rybnych, takich jak pieczony karp czy placki z ryb. Jest to spowodowane tym, że Balaton jest znanym regionem rybackim, a świeże ryby są dostępne w licznych restauracjach i stoiskach z jedzeniem przy brzegu jeziora.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu