Organiczna żywność nie jest bardziej wartościowa
Tak zwana żywność organiczna nie zawiera więcej substancji odżywczych - informuje "American Journal of Clinical Nutrition".
Tak zwana żywność organiczna nie zawiera więcej substancji odżywczych - informuje "American Journal of Clinical Nutrition".
Żywność organiczna jest uprawiana i przechowywana bez użycia pestycydów, herbicydów, nawozów sztucznych, hormonów wzrostu, inżynierii genetycznej,naświetlania czy antybiotyków. Konsumenci chętnie płacą wyższą cenę za żywność wytwarzaną w sposób organiczny - jej rynek wart był w roku 2007 około 50 miliardów dolarów.
Taka żywność miała mieć większą wartość odżywczą w porównaniu z żywnością wytwarzana metodami bardziej masowymi, choć nie przedstawiano na to przekonywujących dowodów.
Teraz naukowcy z London School of Hygiene & Tropical Medicine dokonali największego z dotychczas przeprowadzonych przeglądu literatury dotyczącej wartości odżywczych żywności organicznej - roślin, mięsa, nabiału i jaj. Przeanalizowano ponad 50 000 publikacji z ostatnich 50 lat, znajdując 55 bardzo dobrze udokumentowanych prac.
Okazało się, że pod względem zawartości witamin i innych substancji odżywczych żywność organiczna nie ma przewagi nad "nieorganiczną". Różniły się w zasadzie tylko zawartością fosforu i azotu, związaną z zastosowanym nawożeniem.
Badania nie analizowały poziomu zanieczyszczeń chemicznych w żywności. (PAP)
pmw/ tot/