Niedoceniana kapusta

Choć często gości na polskich stołach, rzadko pamiętamy o jej cennych właściwościach. Mówiąc o zaletach kapusty zazwyczaj wspominamy przede wszystkim o niskiej cenie, trwałości, szerokiej gamie zastosowań i lubianym przez Polaków smaku. O niezwykłych właściwościach kapusty, sposobach jej podawania i przeciwwskazaniach do jej spożywania rozmawiamy z Agatą Lewandowską, specjalistką ds. żywienia człowieka z Poradni Dietosfera.

Niedoceniana kapusta
Źródło zdjęć: © Fotolia
23

*- Dietetycy zachęcają do spożywania nie tylko kapusty, ale także jej "kuzynów" z rodziny kapustowatych. Jakie warzywa się do niej zaliczają? *

- Rodzina kapustowatych jest liczna. Należą do niej wszystkie odmiany kapusty: m.in. biała, czerwona, włoska, pekińska, a także brukselka oraz pak-choi (kapusta, która nie wytwarza główki). Do kapustowatych zaliczamy też brokuły, kalafiora, jarmuż, kalarepkę i rzepę.

- Czy faktycznie wszystkie te warzywa można określić jako wyjątkowo zdrowe?

- Zapewniam, że są bardzo zdrowe. Warzywa kapustowate, dzięki substancjom w nich zawartych, mają działanie przeciwbakteryjnie, mogą być elementem profilaktyki nowotworów (szczególnie hormonozależnych, np. sutka) oraz chorób na tle miażdżycowym. Pobudzają też układ odpornościowy. W medycynie ludowej były stosowane wspomagająco w leczeniu chorób zakaźnych, trądziku, wysypek, ropni i czyraków. Uważało się, że spożywanie kapusty leczy anemię, stosowano ją też przeciwko szkorbutowi, czyli niedoborowi witaminy C. Spożywanie warzyw z rodziny kapustowatych może też pomóc na zaparcia. Ich zaletą jest łatwa dostępność i niska cena. Dzięki temu mogą być spożywane często i w większych ilościach.

- Które składniki kapusty są najcenniejsze dla naszego organizmu?

- Kapusta zawiera m.in. sporo (jak na źródło roślinne) wapnia. Bogata jest też w żelazo, witaminę C, karotenoidy - w tym beta-karoten, a także białko i błonnik. Bardzo cenne są też obecne w tym warzywie związki siarki, które mogą chronić przed nowotworami. Sporo wapnia i karotenoidów znajdziemy np. w kapuście pak-choi.

- Czy kapusta jest zdrowa w każdej postaci - surowa, kiszona, gotowana?

- Surowa jak najbardziej. Gotowana straci część witaminy C, ale zostanie w niej błonnik, wapń, składniki mineralne i karotenoidy. Poza tym będzie delikatniejsza, co jest szczególnie ważne dla osób o wrażliwym żołądku. Z kolei kapusta kiszona będzie świetną pożywką dla mikroflory jelitowej. Sprawdzi się też jako środek na niektóre rodzaje zaparć i poprawi zdrowie jelit.

- Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do spożywania kapusty?

- Tak. Spożywanie kapusty powinny ograniczyć osoby z niedoczynnością tarczycy. Składniki w niej zawarte zmniejszają wiązanie jodu do hormonów tarczycy, jednocześnie osłabiając pracę tarczycy. Jeśli z jakiegoś powodu jesteśmy zagrożeni niedoborem jodu lub już został on u nas stwierdzony, zdecydowanie powinniśmy ograniczyć spożycie warzyw z tej rodziny. Są one uważane za ciężkostrawne. Przeciwwskazaniem do ich spożywania są więc niektóre choroby przewodu pokarmowego. U osób wrażliwych mogą wywołać gazy, wzdęcia, bóle brzucha i uczucie pełności. Zazwyczaj źle na kapustę reagują osoby z chorobami wątroby czy z zespołem drażliwego jelita.

- Czy są jakieś limity jeśli chodzi o ilość jedzonej kapusty? Innymi słowy - ile to za dużo?

- Przede wszystkim musimy pamiętać, że każda dieta musi być urozmaicona, nie powinniśmy więc ograniczać się jedynie do sięgania po warzywa z tej rodziny. Kapustowate są zdrowe, ale nie mogą zastępować innych wartościowych produktów spożywczych. Jeśli tylko będziemy pamiętać o urozmaiceniu diety, a kapustowate nam smakują i nie wywołują żadnych dolegliwości - możemy raczyć się tymi warzywami tak często, jak mamy na to ochotę.

AD/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Ile masła można jeść dziennie? Wyniki najnowszych badań są ogromnym zaskoczeniem
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Dietetyk zachęca do jedzenia. Wymiatają złogi z tętnic jak miotełka i nie tylko
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Jeśli masz te dolegliwości, nie jedz bobu. Może skończyć się szpitalem
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Dodaj pół łyżeczki do kawy. Wątroba wskoczy na wyższe obroty, a stawy przestaną boleć
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Już po 4 puszkach można się zatruć. Takich napojów lepiej nie pij podczas upałów
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok
Wielu omija w sklepie, a szkoda. Przynosi ulgę wątrobie, reguluje cukier i poprawia wzrok