Masz kłopoty z sercem i cholesterolem? Jedz pomidory
Brytyjscy naukowcy są przekonani, że pomidory mogą zapobiegać udarom i chorobom serca. Jednak to nie jedyne ich zalety. Dlatego warto je jadać. Także zimą.
Cudowny likopen
Jeszcze w XVII wieku w niektórych krajach pomidory uważane były za trujące (głównie z powodu zapachu wydzielanego przez liście i łodyżki). Uprawiano je jako roślinę ozdobną. Z Ameryki Południowej dotarły do nas za sprawą Krzysztofa Kolumba. Do Polski sprowadziła je królowa Bona. Szybko doceniono niezwykłe walory smakowe i zdrowotne pomidorów. Wiele osób dosłownie nie wyobraża sobie śniadania bez pomidora. Nawet późną jesienią i zimą, kiedy ich smak oraz zapach jest zdecydowanie słabszy niż w sezonie. Dlaczego?
Odkryto, że pomidory zawierają bardzo cenny składnik - likopen, dzięki któremu zawdzięczają swój głęboki czerwony kolor. Wychwytuje on i dezaktywuje wolne rodniki, przez co ma silne działanie antynowotworowe, zmniejsza również ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy i prostaty. Badania wykazują, że jest on lepiej przyswajany w postaci np. soku pomidorowego. Naukowcy z uniwersytetu w Cambridge przygotowali już lek, który zawiera bardzo łatwo przyswajalną postać likopenu. Testowali jego działanie na grupie 150 osób chorych na serce i okazało się, że w ciągu 8 miesięcy niemal do zera obniżył poziom złego cholesterolu LDL zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Dlaczego jeszcze?
Pomidory składają się aż w 93 procentach z wody i tylko niewielkiej ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Zawierają też dużo błonnika i zaledwie 15 kcal (na 100 dag). Dlatego właśnie sok pomidorowy szybko daje poczucie sytości, jest więc dobrym rozwiązaniem dla osób, które mają problemy z przejadaniem się.
Co więcej, przyspiesza przemianę materii oraz oczyszcza organizm. Najczęściej pomidory wykorzystywane są w dietach przeciw otyłości i mają zbawienne działanie w przypadku cukrzycy oraz przy chorobach serca. Pomagają też przy zaparciach ze względu na zawartość bromu.
Znajdujący się w pomidorach potas wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i likwiduje szkodliwy nadmiar soli, który odpowiada za nadciśnienie, zatrzymywanie wody w organizmie oraz skurcze mięśni. Już dwa pomidory dziennie pokrywają ok. 35 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, utrzymując w doskonałej kondycji nasze oczy oraz przedłużając młodość. Pokryją prawie 100 proc. zapotrzebowania na witaminę C, która odpowiada za zwiększenie odporności i przyspiesza gojenie ran.
Podaj najlepsze
Kupując pomidory zwróć uwagę na intensywny zapach, który świadczy o tym, że dojrzewały w słońcu, na krzaku. Najlepsze będą te dojrzałe i bardzo czerwone, bo zawierają beta-karoten i likopen. Jeśli chcemy, żeby pomidory były smaczne i po krojeniu nie straciły zbyt wiele soku, należy przygotować je na chwilę przed podaniem. Nie stracą wielu cennych substancji, jeśli szubko polejesz je sokiem z cytryny lub oliwą.
qk