Masz kłopoty z sercem i cholesterolem? Jedz pomidory

Brytyjscy naukowcy są przekonani, że pomidory mogą zapobiegać udarom i chorobom serca. Jednak to nie jedyne ich zalety. Dlatego warto je jadać. Także zimą.

Masz kłopoty z sercem i cholesterolem? Jedz pomidory
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Cudowny likopen

Jeszcze w XVII wieku w niektórych krajach pomidory uważane były za trujące (głównie z powodu zapachu wydzielanego przez liście i łodyżki). Uprawiano je jako roślinę ozdobną. Z Ameryki Południowej dotarły do nas za sprawą Krzysztofa Kolumba. Do Polski sprowadziła je królowa Bona. Szybko doceniono niezwykłe walory smakowe i zdrowotne pomidorów. Wiele osób dosłownie nie wyobraża sobie śniadania bez pomidora. Nawet późną jesienią i zimą, kiedy ich smak oraz zapach jest zdecydowanie słabszy niż w sezonie. Dlaczego?

Odkryto, że pomidory zawierają bardzo cenny składnik - likopen, dzięki któremu zawdzięczają swój głęboki czerwony kolor. Wychwytuje on i dezaktywuje wolne rodniki, przez co ma silne działanie antynowotworowe, zmniejsza również ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy i prostaty. Badania wykazują, że jest on lepiej przyswajany w postaci np. soku pomidorowego. Naukowcy z uniwersytetu w Cambridge przygotowali już lek, który zawiera bardzo łatwo przyswajalną postać likopenu. Testowali jego działanie na grupie 150 osób chorych na serce i okazało się, że w ciągu 8 miesięcy niemal do zera obniżył poziom złego cholesterolu LDL zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Dlaczego jeszcze?

Pomidory składają się aż w 93 procentach z wody i tylko niewielkiej ilości białka, węglowodanów oraz tłuszczów. Zawierają też dużo błonnika i zaledwie 15 kcal (na 100 dag). Dlatego właśnie sok pomidorowy szybko daje poczucie sytości, jest więc dobrym rozwiązaniem dla osób, które mają problemy z przejadaniem się.

Co więcej, przyspiesza przemianę materii oraz oczyszcza organizm. Najczęściej pomidory wykorzystywane są w dietach przeciw otyłości i mają zbawienne działanie w przypadku cukrzycy oraz przy chorobach serca. Pomagają też przy zaparciach ze względu na zawartość bromu.

Znajdujący się w pomidorach potas wpływa pozytywnie na funkcjonowanie naszego mózgu i likwiduje szkodliwy nadmiar soli, który odpowiada za nadciśnienie, zatrzymywanie wody w organizmie oraz skurcze mięśni. Już dwa pomidory dziennie pokrywają ok. 35 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, utrzymując w doskonałej kondycji nasze oczy oraz przedłużając młodość. Pokryją prawie 100 proc. zapotrzebowania na witaminę C, która odpowiada za zwiększenie odporności i przyspiesza gojenie ran.

Podaj najlepsze

Kupując pomidory zwróć uwagę na intensywny zapach, który świadczy o tym, że dojrzewały w słońcu, na krzaku. Najlepsze będą te dojrzałe i bardzo czerwone, bo zawierają beta-karoten i likopen. Jeśli chcemy, żeby pomidory były smaczne i po krojeniu nie straciły zbyt wiele soku, należy przygotować je na chwilę przed podaniem. Nie stracą wielu cennych substancji, jeśli szubko polejesz je sokiem z cytryny lub oliwą.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera