Trwa ładowanie...
25 listopada 2013, 15:34

Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko zgonu

Regularne jedzenie orzechów niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych i przyczynia się do redukcji prawdopodobieństwa śmierci z różnych przyczyn nawet o 20 proc. – zawiadamia „New England Journal of Medicine”.

Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko zgonuŹródło: 123RF
d2kc06d
d2kc06d

Amerykańscy naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute, Brigham and Women’s Hospital oraz Harvard School of Public Health w Bostonie (USA) wykazali, że systematyczna konsumpcja orzechów wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na groźne choroby, a w związku z tym korzystnie wpływa na oczekiwaną długość życia.

„Najbardziej oczywistą korzyścią wydaje się być 29-procentowa redukcja prawdopodobieństwa zgonu w wyniku chorób serca. Jednak zaobserwowaliśmy też znaczącą redukcję śmiertelności - 11 proc. - w następstwie zachorowania na raka” – mówi współautor pracy Charles S. Fuchs.

Naukowcy doszli także do wniosku, że ludzie jedzący orzechy są zazwyczaj szczuplejsi niż osoby, które nie uwzględniają tych produktów w diecie.

Już poprzednie badania wykazały, że orzechy korelują z mniejszym ryzykiem występowania chorób serca, cukrzycy typu 2, raka jelita grubego, kamieni żółciowych, czy zapalenia uchyłków jelita grubego, a ponadto sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu oraz redukcji stresu oksydacyjnego, stanów zapalnych i insulinooporności.

d2kc06d

Niniejsze badanie jest jednak szczególne ze względu na to, że było prowadzone przez 30 lat w grupie blisko 120 tys. osób, które regularnie wypełniały kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych.

Badaczom udało się ustalić, że konsumenci orzechów to przeważnie osoby szczupłe, niepalące i prowadzące zdrowy tryb życia (wykonujące systematyczne ćwiczenia oraz stosujące dietę z dużą zawartością warzyw i owoców), ale spożywające też więcej alkoholu.

Jednak nawet po wykluczeniu wszystkich powyższych czynników związek między jedzeniem orzechów a zmniejszeniem ryzyka zgonu utrzymał się.

Naukowcy zaznaczają, że wyniki badania nie pozwoliły stwierdzić, który rodzaj orzechów jest najzdrowszy. Wszystkie typy orzechów (ziemne, laskowe, włoskie, brazylijskie, piniowe, orzechy nerkowca, migdały, orzechy pekan, orzechy makadamia i pistacje) przynosiły porównywalne efekty zdrowotne. (PAP)

ooo/ jjj/

d2kc06d
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2kc06d
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj