Jakość dla ukochanej
Relacja z warsztatów kulinarnych "Gwarancja jakości QAFP".
W piątek 29 lipca w ramach kampanii "Gwarancja jakości QAFP", w warszawskim Food Lab Studio odbyły się warsztaty kulinarne dla panów. Pod hasłem "Dżentelmen w kuchni – podejmij wyzwanie z QAFP" zwarta grupa uczestników przygotowywała rozmaite dania bazujące na wysokojakościowej wieprzowinie. Moderatorem warsztatów był dziennikarz Olivier Janiak. W wydarzeniu udział wzięli również eksperci: Koordynator Systemu QAFP z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego - Jolanta Ciechomska, szef kuchni i uczestnik prestiżowych konkursów kulinarnych Sebastian Kornacki oraz trener dobrych manier i protokołu dyplomatycznego Piotr Kłyk.
"Gwarancja jakości QAFP" to kampania promująca mięso wieprzowe i wędliny z mięsa wieprzowego produkowane w Systemie QAFP. Działania skierowane są przede wszystkim do konsumentów, dla których liczy się nie tylko smak, ale coraz częściej jakość kupowanych produktów. Symbol QAFP zamieszczony na opakowaniu jest gwarancją najwyższej jakości produktu potwierdzonej przez niezależny podmiot jakim jest jednostka certyfikująca.
Spotkanie w Food Lab Studio było okazją nie tylko do wspólnego gotowania, ale także do dowiedzenia się, jak wybrać produkty najwyższej jakości. Dodatkowo omówiono zasady savoir-vivre, co rozwiązało problematyczne kwestie: zdejmowania butów podczas wizyty, ułożenia sztućców po zakończonym posiłku czy miejsca serwetki na stole.
Po części wstępnej i krótkiej rozmowie z ekspertami nt. Systemu QAFP i zasad savoir-vivre, przyszedł czas na sprawdzenie się w kuchni. Uczestnicy piątkowych warsztatów podzielili się na trzy grupy. Każda z nich miała za zadanie przygotować pięć efektownych dań na bazie wieprzowiny QAFP, które mogą stanowić doskonały pomysł na kolację z ukochaną: sałatkę z pieczoną wieprzowiną, pierożki z wieprzowiną i krewetkami w sosie majonezowym, roladkę z polędwiczki wieprzowej podaną na puree z pietruszki, schab zapiekany z ricottą, a na deser - w końcu to kuchnia męska- wieprzowinę w słodkim sosie wiśniowym. Każda z grup pracowała pod czujnym okiem kucharzy. Panowie ochoczo wykonywali polecenia, choć - jak sami przyznali - nie wszyscy na co dzień gotują. Jeden z uczestników zdradził, że to jego brat od zawsze rządził w kuchni i w końcu nadszedł czas, by spróbować mu dorównać. Niektórych na warsztaty skierowały ukochane, zapewne wierząc, że to pozwoli ich mężczyznom złapać bakcyla gotowania. I chyba się udało, bo każde
z dań wyglądało imponująco, a smakowało wybornie.
Dobry przepis to jedno, ale najważniejsze są produkty. Wybierając mięso i wędliny, warto sięgać po te pakowane z dokładną informacją o producencie i dacie przydatności do spożycia. Jak mówiła Jolanta Ciechomska – ekspert QAFP, na podstawie informacji znajdujących się na etykiecie, jesteśmy w stanie odtworzyć cały proces powstawania produktu, poczynając od doboru ras zwierząt, przez ich żywienie, warunki transportu, ubój, selekcję mięsa, aż po warunki przechowywania w sklepie. Dzięki temu możemy mieć pewność, że mięso spełnia wszystkie standardy i znajdzie uznanie wśród najbardziej wymagających konsumentów. System QAFP zapewnia zawsze tę samą powtarzalną, wysoką jakość, ponieważ produkcja wieprzowiny jest nieustannie kontrolowana przez niezależne jednostki certyfikujące. Plusem jest także niska zawartość tłuszczu który jest nośnikiem smaku i zapachu.
Więcej informacji na stronie internetowej www.qafp.pl/dobrywybor oraz profilu na Facebooku https://pl-pl.facebook.com/JakoscQAFP.