Jakość dla ukochanej

Relacja z warsztatów kulinarnych "Gwarancja jakości QAFP".

Jakość dla ukochanej
Źródło zdjęć: © materiały prasowe
SKOMENTUJ

W piątek 29 lipca w ramach kampanii "Gwarancja jakości QAFP", w warszawskim Food Lab Studio odbyły się warsztaty kulinarne dla panów. Pod hasłem "Dżentelmen w kuchni – podejmij wyzwanie z QAFP" zwarta grupa uczestników przygotowywała rozmaite dania bazujące na wysokojakościowej wieprzowinie. Moderatorem warsztatów był dziennikarz Olivier Janiak. W wydarzeniu udział wzięli również eksperci: Koordynator Systemu QAFP z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego - Jolanta Ciechomska, szef kuchni i uczestnik prestiżowych konkursów kulinarnych Sebastian Kornacki oraz trener dobrych manier i protokołu dyplomatycznego Piotr Kłyk.

"Gwarancja jakości QAFP" to kampania promująca mięso wieprzowe i wędliny z mięsa wieprzowego produkowane w Systemie QAFP. Działania skierowane są przede wszystkim do konsumentów, dla których liczy się nie tylko smak, ale coraz częściej jakość kupowanych produktów. Symbol QAFP zamieszczony na opakowaniu jest gwarancją najwyższej jakości produktu potwierdzonej przez niezależny podmiot jakim jest jednostka certyfikująca.

Obraz
© (fot. materiały prasowe)

Spotkanie w Food Lab Studio było okazją nie tylko do wspólnego gotowania, ale także do dowiedzenia się, jak wybrać produkty najwyższej jakości. Dodatkowo omówiono zasady savoir-vivre, co rozwiązało problematyczne kwestie: zdejmowania butów podczas wizyty, ułożenia sztućców po zakończonym posiłku czy miejsca serwetki na stole.

Po części wstępnej i krótkiej rozmowie z ekspertami nt. Systemu QAFP i zasad savoir-vivre, przyszedł czas na sprawdzenie się w kuchni. Uczestnicy piątkowych warsztatów podzielili się na trzy grupy. Każda z nich miała za zadanie przygotować pięć efektownych dań na bazie wieprzowiny QAFP, które mogą stanowić doskonały pomysł na kolację z ukochaną: sałatkę z pieczoną wieprzowiną, pierożki z wieprzowiną i krewetkami w sosie majonezowym, roladkę z polędwiczki wieprzowej podaną na puree z pietruszki, schab zapiekany z ricottą, a na deser - w końcu to kuchnia męska- wieprzowinę w słodkim sosie wiśniowym. Każda z grup pracowała pod czujnym okiem kucharzy. Panowie ochoczo wykonywali polecenia, choć - jak sami przyznali - nie wszyscy na co dzień gotują. Jeden z uczestników zdradził, że to jego brat od zawsze rządził w kuchni i w końcu nadszedł czas, by spróbować mu dorównać. Niektórych na warsztaty skierowały ukochane, zapewne wierząc, że to pozwoli ich mężczyznom złapać bakcyla gotowania. I chyba się udało, bo każde
z dań wyglądało imponująco, a smakowało wybornie.

Obraz
© (fot. materiały prasowe)

Dobry przepis to jedno, ale najważniejsze są produkty. Wybierając mięso i wędliny, warto sięgać po te pakowane z dokładną informacją o producencie i dacie przydatności do spożycia. Jak mówiła Jolanta Ciechomska – ekspert QAFP, na podstawie informacji znajdujących się na etykiecie, jesteśmy w stanie odtworzyć cały proces powstawania produktu, poczynając od doboru ras zwierząt, przez ich żywienie, warunki transportu, ubój, selekcję mięsa, aż po warunki przechowywania w sklepie. Dzięki temu możemy mieć pewność, że mięso spełnia wszystkie standardy i znajdzie uznanie wśród najbardziej wymagających konsumentów. System QAFP zapewnia zawsze tę samą powtarzalną, wysoką jakość, ponieważ produkcja wieprzowiny jest nieustannie kontrolowana przez niezależne jednostki certyfikujące. Plusem jest także niska zawartość tłuszczu który jest nośnikiem smaku i zapachu.

Więcej informacji na stronie internetowej www.qafp.pl/dobrywybor oraz profilu na Facebooku https://pl-pl.facebook.com/JakoscQAFP.

Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany

Wybrane dla Ciebie

Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Prawie nie ma kalorii. Je go coraz więcej osób
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze