Jak chronić dziedzictwo kulinarne ?
5 listopada 2009, w Teatrze Kamienica odbędzie się konferencja ?Produkty regionalne i tradycyjne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego?.
5 listopada 2009, w Teatrze Kamienica odbędzie się konferencja „Produkty regionalne i tradycyjne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego".
Konferencję organizuje firma Sopexa Polska. Zostaną poruszone tematy związane z trzema rodzajami oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych stosowanych w Unii Europejskiej, ich identyfikacją i rolą w marketingu kulinarnym.
Celem konferencji jest podkreślenie znaczenia ochrony dziedzictwa kulinarnego jako jednego z przejawów tożsamości narodowej oraz korzyści wynikających z podniesienia świadomości społecznej w tej dziedzinie. Spotkanie zostanie zorganizowane w formie paneli dyskusyjnych, w których uczestniczyć będą przedstawiciele polskich i francuskich instytucji państwowych, producentów żywności, zrzeszeń branżowych oraz wyższych szkół rolniczych.
Konferencja ma charakter bilateralny i będzie okazją do promocji polsko-francuskiej współpracy w branży spożywczej i gastronomicznej. Program został opracowany pod kątem efektywnej wymiany doświadczeń, wzmocnienia dialogu zarówno na szczeblu lokalnym, jak i międzynarodowym.
Konferencja składać się będzie z trzech paneli dyskusyjnych, podczas których zostaną poruszone odrębne wątki związane z problematyką ochrony dziedzictwa kulinarnego.
Zaproszeni eksperci omówią zagadnienia dotyczące funkcjonowania systemu oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych, a także zastanowią się nad rolą marketingu kulinarnego oraz świadomości konsumenta i przedsiębiorcy w tej materii.
Podczas trzeciego panelu zaproszeni Goście i Eksperci, zachęceni przez dziennikarza Pawła Lorocha i szefa kuchni Karola Okrasę szukać będą odpowiedzi na pytanie : „Jak zachować tradycje przy kuchennym stole ?".
Atrakcją konferencji będą niewątpliwie popisy kulinarne dwóch zasłużonych Szefów Kuchni: Pana Michel Moran (szef kuchni i właściciel „Bistro de Paris"oraz „Michel's Brasserie") oraz Pana Wojciecha Wiciaka (szef kuchni hotelu Mercure Poznań).
Swój udział podczas wystawy zapowiedzieli producenci następujących wyrobów :
- Top Tomyśl - producent Wielkopolskiego sera smażonego
- Andruty Kaliskie Ryszard, Bogna Marczak - producenci Andrutów Kaliskich
- Piekarnia Brot - Przewoźny Sp. z o.o. - producent Rogali Świętomarcińskich
- SemCo S.G.N. i P. - producent Oleju Rydzowego
- Bene Sp. z o.o. - producent Nalewki na ziołach Benedyktynka
- APIS spółdzielnia pszczelarska w Lublinie - producent Miodów Pitnych
- Tłocznia Maurer - producent Jabłek Łąckich (Stowarzyszenie „Łącka Droga owocowa")
- Rafapol - producent Obwarzanka Krakowskiego
- Piekarnia B.A. Madej - producent Chleba Prądnickiego
- Zakład Masarski Mądry - producent Kiełbasy Lisieckiej
- M&P Pawlina - importer win, cognac, armagnac
- Eurial Polska - importer serów marek Soignon, Entremont
- Temar - importer serów Les Fromageries Occitanes
- Candia Polska - importer serów marek Rians, Germain, firmy Laiteries H.Triballat
- Wędliny AOC
Konferencja została objęta Patronatem Honorowym Ministerstwa Żywności, Rolnictwa i Rybołówstwa Francji oraz polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Konferencja zamknięta, tylko na zaproszenia.
Zainteresowanych szczegółami, zaproszenia i akredytacją, prosimy o kontakt z koordynatorem wydarzenia, agencją Marketing & Advertising House: Magda Jabłońska, nr tel : + 48 609 921 609, e-mail : magda@ma-house.pl