Jak chronić dziedzictwo kulinarne ? 

5 listopada 2009, w Teatrze Kamienica odbędzie się konferencja ?Produkty regionalne i tradycyjne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego?.

Jak chronić dziedzictwo kulinarne ?
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

5 listopada 2009, w Teatrze Kamienica odbędzie się konferencja „Produkty regionalne i tradycyjne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego".

Konferencję organizuje firma Sopexa Polska. Zostaną poruszone tematy związane z trzema rodzajami oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych stosowanych w Unii Europejskiej, ich identyfikacją i rolą w marketingu kulinarnym.

Celem konferencji jest podkreślenie znaczenia ochrony dziedzictwa kulinarnego jako jednego z przejawów tożsamości narodowej oraz korzyści wynikających z podniesienia świadomości społecznej w tej dziedzinie. Spotkanie zostanie zorganizowane w formie paneli dyskusyjnych, w których uczestniczyć będą przedstawiciele polskich i francuskich instytucji państwowych, producentów żywności, zrzeszeń branżowych oraz wyższych szkół rolniczych.

Konferencja ma charakter bilateralny i będzie okazją do promocji polsko-francuskiej współpracy w branży spożywczej i gastronomicznej. Program został opracowany pod kątem efektywnej wymiany doświadczeń, wzmocnienia dialogu zarówno na szczeblu lokalnym, jak i międzynarodowym.

Konferencja składać się będzie z trzech paneli dyskusyjnych, podczas których zostaną poruszone odrębne wątki związane z problematyką ochrony dziedzictwa kulinarnego.

Zaproszeni eksperci omówią zagadnienia dotyczące funkcjonowania systemu oznaczeń tradycyjnych produktów rolnych i środków spożywczych, a także zastanowią się nad rolą marketingu kulinarnego oraz świadomości konsumenta i przedsiębiorcy w tej materii.

Podczas trzeciego panelu zaproszeni Goście i Eksperci, zachęceni przez dziennikarza Pawła Lorocha i szefa kuchni Karola Okrasę szukać będą odpowiedzi na pytanie : „Jak zachować tradycje przy kuchennym stole ?".

Atrakcją konferencji będą niewątpliwie popisy kulinarne dwóch zasłużonych Szefów Kuchni: Pana Michel Moran (szef kuchni i właściciel „Bistro de Paris"oraz „Michel's Brasserie") oraz Pana Wojciecha Wiciaka (szef kuchni hotelu Mercure Poznań).

Swój udział podczas wystawy zapowiedzieli producenci następujących wyrobów :

  • Top Tomyśl - producent Wielkopolskiego sera smażonego
    • Andruty Kaliskie Ryszard, Bogna Marczak - producenci Andrutów Kaliskich
    • Piekarnia Brot - Przewoźny Sp. z o.o. - producent Rogali Świętomarcińskich
    • SemCo S.G.N. i P. - producent Oleju Rydzowego
    • Bene Sp. z o.o. - producent Nalewki na ziołach Benedyktynka
    • APIS spółdzielnia pszczelarska w Lublinie - producent Miodów Pitnych
    • Tłocznia Maurer - producent Jabłek Łąckich (Stowarzyszenie „Łącka Droga owocowa")
    • Rafapol - producent Obwarzanka Krakowskiego
    • Piekarnia B.A. Madej - producent Chleba Prądnickiego
    • Zakład Masarski Mądry - producent Kiełbasy Lisieckiej
    • M&P Pawlina - importer win, cognac, armagnac
    • Eurial Polska - importer serów marek Soignon, Entremont
    • Temar - importer serów Les Fromageries Occitanes
    • Candia Polska - importer serów marek Rians, Germain, firmy Laiteries H.Triballat
    • Wędliny AOC

Konferencja została objęta Patronatem Honorowym Ministerstwa Żywności, Rolnictwa i Rybołówstwa Francji oraz polskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Konferencja zamknięta, tylko na zaproszenia.

Zainteresowanych szczegółami, zaproszenia i akredytacją, prosimy o kontakt z koordynatorem wydarzenia, agencją Marketing & Advertising House: Magda Jabłońska, nr tel : + 48 609 921 609, e-mail : magda@ma-house.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera