Trwa ładowanie...
d3wgnau

Dobry, bo polski! Jaki chleb zjadamy na co dzień?

Chleb to jedna z najbardziej znanych wizytówek naszego kraju. Mimo iż badania donoszą, że jego spożycie w Polsce w ciągu ostatnich kilku lat spada, nadal pozostaje jednym z najczęściej wybieranych produktów. Większość Polaków nie wyobraża sobie bowiem śniadania bez ciepłego, chrupiącego i pachnącego chleba lub świeżych bułek.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Dobry, bo polski! Jaki chleb zjadamy na co dzień?
(123RF.COM)
d3wgnau

Sława polskiego pieczywa znana jest także za granicą. Mrożony chleb, ciasta, ciastka, bułki i bagietki to wręcz nasz eksportowy hit. Przez ostatnie 11 lat jego sprzedaż do naszych europejskich partnerów wzrosła aż o 240 proc. i obecnie wynosi 1,1 mld euro rocznie. Najchętniej po polskie pieczywo sięgają Niemcy, Brytyjczycy, Czesi i Francuzi. Za co cenią je najbardziej?

- Przede wszystkim za wyjątkowy smak. Tradycyjny polski chleb to jeden z najmniej przetworzonych produktów żywieniowych, jest wypiekany wyłącznie z naturalnych składników, dzięki czemu jest taki zdrowy i dobry - tłumaczy Jarosław Marczuk, prezes Fundacji Chleb to zdrowie. Podstawą każdego pieczywa jest mąka, woda, sól, zakwas i drożdże. W przeciwieństwie do krajów tj. Irlandia czy USA, w Polsce nie stosuje się środków spulchniających, zamiast nich stosuje się drożdże i zakwas lub sam zakwas. W zależności od rodzaju mąki uzyskujemy chleb pszenny, razowy lub mieszany. Jeśli chodzi o skład, to producenci często dodają do swoich wyrobów także rozmaite rodzaje ziaren np. słonecznika, sezamu czy pestki dyni, które urozmaicają smak pieczywa i zwiększają jego wartość odżywczą.

Zdrowy dla każdego?

Bez względu na to, jaki rodzaj chleba wybieramy, warto pamiętać, że każdy z nich ma swoje indywidualne cechy smakowe i odżywcze. Np. chleb pszenny ma nieznacznie przypieczoną skórkę, dzięki czemu jej kolor uzyskuje złotawy odcień. Ma delikatny miąższ, jest lekki, a co za tym idzie lekkostrawny. Zawiera błonnik i doskonale sprawdza się jako podstawa kanapek m.in. dla dzieci. Pieczywo razowe natomiast charakteryzuje się dość grubą i mocniej przypieczoną skórką. Posiada również specyficzną, bardziej zbitą konsystencję, a po przekrojeniu jego kromki mogą nam się wydawać lekko wilgotne. Taki chleb produkuje się z mąki żytniej i zakwasu. Jest on bogaty w błonnik i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dlatego najlepiej jeść go na śniadanie.

d3wgnau

Zobacz także wideo: pszenny chleb krok po kroku wg przepisu prababci

Wypiekany z różnych ciast

Mówiąc o polskim pieczywie, nie można zapominać, że słyniemy również z wypieku rozmaitych ciast, drożdżówek oraz bułek. Te ostatnie to wciąż najpopularniejszy rodzaj drugiego śniadania, jakie dajemy naszym dzieciom do szkoły. Wśród bułek największą sławą i popularnością zarazem cieszy się tradycyjna kajzerka. Mała okrągła bułka wytwarzana jest z mąki pszennej, słodu drożdży lub zakwasu, soli oraz wody. Waży średnio ok. 50 gramów. W niektórych regionach Polski można spotkać także kajzerki z ziarnami maku lub sezamu oraz z różną ilością charakterystycznych nacięć na wierzchu bułki. W Warszawie jest ich na przykład pięć, a w Krakowie cztery. Co ciekawe historia kajzerki wywodzi się z Wiednia, gdzie piekarze opracowali sposób jej wypieku oraz charakterystyczny kształt. Niektórzy historycy twierdzą, że nazwa pochodzi od niemieckiego słowa "Kaiser", czyli cesarz na cześć cesarza Franciszka Józefa.

d3wgnau

Smaczny i słodki

Innym popularnym polskim rodzajem pieczywa z historią zakorzenioną w naszym kraju jest chałka. Ta słodka, drożdżowa bułka każdemu z nas kojarzy się z beztroskim okresem dzieciństwa, kiedy to chałkę zajadało się z masłem i powidłami własnej roboty. Chałka jest zakorzeniona w naszej tradycji kulinarnej. Na Górnym Śląsku nazywa się ją struclą, a na Podhalu kukiełką. Bez względu na region sposób jej wypiekania wszędzie jest taki sam. Poza tradycyjnym warkoczem można spotkać chałkę także w kształcie bułki lub wałka zamkniętego w krąg. W naszym piekarniczym asortymencie znajdziemy także całe mnóstwo różnych słodkich wyrobów. Wśród nich królują drożdżówki, sezonowe jagodzianki, rogale, precle, pączki czy placki drożdżowe. Zapach świeżego pieczywa z piekarni, często rozchodzący się po całej ulicy to dla wielu z nas jeden z najprzyjemniejszych aromatów.

Korzystajmy więc z tego bogactwa, bo polskie pieczywo jest zdrowe, a jego spożywanie zalecane przez wszystkich dietetyków, oczywiście w rozsądnych ilościach.

d3wgnau

Podziel się opinią

Share

d3wgnau

d3wgnau