Dobry, bo polski! Jaki chleb zjadamy na co dzień?
Chleb to jedna z najbardziej znanych wizytówek naszego kraju. Mimo iż badania donoszą, że jego spożycie w Polsce w ciągu ostatnich kilku lat spada, nadal pozostaje jednym z najczęściej wybieranych produktów. Większość Polaków nie wyobraża sobie bowiem śniadania bez ciepłego, chrupiącego i pachnącego chleba lub świeżych bułek.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Sława polskiego pieczywa znana jest także za granicą. Mrożony chleb, ciasta, ciastka, bułki i bagietki to wręcz nasz eksportowy hit. Przez ostatnie 11 lat jego sprzedaż do naszych europejskich partnerów wzrosła aż o 240 proc. i obecnie wynosi 1,1 mld euro rocznie. Najchętniej po polskie pieczywo sięgają Niemcy, Brytyjczycy, Czesi i Francuzi. Za co cenią je najbardziej?
- Przede wszystkim za wyjątkowy smak. Tradycyjny polski chleb to jeden z najmniej przetworzonych produktów żywieniowych, jest wypiekany wyłącznie z naturalnych składników, dzięki czemu jest taki zdrowy i dobry - tłumaczy Jarosław Marczuk, prezes Fundacji Chleb to zdrowie. Podstawą każdego pieczywa jest mąka, woda, sól, zakwas i drożdże. W przeciwieństwie do krajów tj. Irlandia czy USA, w Polsce nie stosuje się środków spulchniających, zamiast nich stosuje się drożdże i zakwas lub sam zakwas. W zależności od rodzaju mąki uzyskujemy chleb pszenny, razowy lub mieszany. Jeśli chodzi o skład, to producenci często dodają do swoich wyrobów także rozmaite rodzaje ziaren np. słonecznika, sezamu czy pestki dyni, które urozmaicają smak pieczywa i zwiększają jego wartość odżywczą.
Zdrowy dla każdego?
Bez względu na to, jaki rodzaj chleba wybieramy, warto pamiętać, że każdy z nich ma swoje indywidualne cechy smakowe i odżywcze. Np. chleb pszenny ma nieznacznie przypieczoną skórkę, dzięki czemu jej kolor uzyskuje złotawy odcień. Ma delikatny miąższ, jest lekki, a co za tym idzie lekkostrawny. Zawiera błonnik i doskonale sprawdza się jako podstawa kanapek m.in. dla dzieci. Pieczywo razowe natomiast charakteryzuje się dość grubą i mocniej przypieczoną skórką. Posiada również specyficzną, bardziej zbitą konsystencję, a po przekrojeniu jego kromki mogą nam się wydawać lekko wilgotne. Taki chleb produkuje się z mąki żytniej i zakwasu. Jest on bogaty w błonnik i zapewnia uczucie sytości na dłużej, dlatego najlepiej jeść go na śniadanie.
Zobacz także wideo: pszenny chleb krok po kroku wg przepisu prababci
Wypiekany z różnych ciast
Mówiąc o polskim pieczywie, nie można zapominać, że słyniemy również z wypieku rozmaitych ciast, drożdżówek oraz bułek. Te ostatnie to wciąż najpopularniejszy rodzaj drugiego śniadania, jakie dajemy naszym dzieciom do szkoły. Wśród bułek największą sławą i popularnością zarazem cieszy się tradycyjna kajzerka. Mała okrągła bułka wytwarzana jest z mąki pszennej, słodu drożdży lub zakwasu, soli oraz wody. Waży średnio ok. 50 gramów. W niektórych regionach Polski można spotkać także kajzerki z ziarnami maku lub sezamu oraz z różną ilością charakterystycznych nacięć na wierzchu bułki. W Warszawie jest ich na przykład pięć, a w Krakowie cztery. Co ciekawe historia kajzerki wywodzi się z Wiednia, gdzie piekarze opracowali sposób jej wypieku oraz charakterystyczny kształt. Niektórzy historycy twierdzą, że nazwa pochodzi od niemieckiego słowa "Kaiser", czyli cesarz na cześć cesarza Franciszka Józefa.
Smaczny i słodki
Innym popularnym polskim rodzajem pieczywa z historią zakorzenioną w naszym kraju jest chałka. Ta słodka, drożdżowa bułka każdemu z nas kojarzy się z beztroskim okresem dzieciństwa, kiedy to chałkę zajadało się z masłem i powidłami własnej roboty. Chałka jest zakorzeniona w naszej tradycji kulinarnej. Na Górnym Śląsku nazywa się ją struclą, a na Podhalu kukiełką. Bez względu na region sposób jej wypiekania wszędzie jest taki sam. Poza tradycyjnym warkoczem można spotkać chałkę także w kształcie bułki lub wałka zamkniętego w krąg. W naszym piekarniczym asortymencie znajdziemy także całe mnóstwo różnych słodkich wyrobów. Wśród nich królują drożdżówki, sezonowe jagodzianki, rogale, precle, pączki czy placki drożdżowe. Zapach świeżego pieczywa z piekarni, często rozchodzący się po całej ulicy to dla wielu z nas jeden z najprzyjemniejszych aromatów.
Korzystajmy więc z tego bogactwa, bo polskie pieczywo jest zdrowe, a jego spożywanie zalecane przez wszystkich dietetyków, oczywiście w rozsądnych ilościach.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.