Rogale
- 1 kg mąki tortowej
- 10 dag drożdży
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 8 łyżek cukru
- 10-15 dag margaryny
- szczypta soli
- wiśnie
Drożdże rozmieszać w 0,5 szklanki mleka, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Jajka rozbić i dodać do mąki. Resztę mleka rozgrzać i rozpuścić w nim cukier. Margarynę również rozpuścić, wszystko dodać do mąki i dobrze wyrobić. Ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać trójkąty. Na środek położyć wiśnię i pozaginać rogi.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Gotowe rogale można ustroić według własnego pomysłu.
Przepis dodał użytkownik nitka
Podziel się opinią
Komentarze