Domowy chleb pszenno-żytni
Chleb pszenno-żytni wypiekany samodzielnie w domu smakuje o wiele lepiej, niż ten kupiony w sklepie. Chrupiąca skórka i miękki, ciepły środek to wspaniały sposób na pyszne śniadanie. Nie wiesz, jak zrobić taki chlebek? Ten przepis przychodzi z pomocą.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki żytniej
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- około 1/2 litra ciepłej przegotowanej wody
Obie mąki posolić i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać trochę ciepłej wody wymieszanej z pół łyżeczki mąki. Jak drożdże wyrosną dodać do mąki. Dodawać do mąki po trochu ciepłej wody i wyrabiać. Dodać olej i wyrabiać. Odstawić do wyrośniecia.
Jak ciasto wyrośnie przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem (nie musi być dokładnie). Odstawić do wyrośniecia. Jak ciasto wyrośnie posypać mąką i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę (do 1 godziny i 10 minut) w temperaturze 200 stopni C.
Przepis dodał użytkownik Tysia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze