Trwa ładowanie...
d1fsls1
07-01-2017 17:51

Pączki

Przepis
1.5
(2 głosy)
Oceń:
d1fsls1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Składniki
  • 6 szklankę mąki
  • 12 żółtek
  • Kostka masła
  • 10 łyżek cukru
  • 10dag drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • Kieliszek spirytusu
  • Otarta skórka cytryny
  • Szczypta soli
Przepis

Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia , masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem na parze. Do mąki dodajemy zaczyn z drożdży, ubite żółtka, skórkę cytryny. Mieszamy, dodajemy następnie masło i alkohol. Wyrabiamy ciasto, można na trzy sposoby: ręcznie, robotem kuchennym lub w automacie do pieczenia chleba. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy podwoi ilość, formujemy zgrabne pączki i nadziewany je, najlepiej wisienką w cukrze. Pączki pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Smażymy na smalcu na złocisty kolor.

Przepis dodał użytkownik hogatka

Pączki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fsls1
d1fsls1
d1fsls1
d1fsls1
Więcej tematów
d1fsls1