Trwa ładowanie...
29 października 2009, 14:34

Dlaczego czerwone wino nie nadaje się do ryby

Od lat wiadomo, że czerwone wino lepiej pasuje do mięsa niż do ryby i owoców morza. Czerwone wino podane z rybami wywołuje nieprzyjemny smak tuż po jedzeniu. Wiadomo już co jest tego przyczyną!

Dlaczego czerwone wino nie nadaje się do rybyŹródło: archiwum, fot: archiwum
d1rvrbn
d1rvrbn

*Badacze z Mercian Corp. in Fujisawa w Japonii przeprowadzili eksperyment, w którym wzięło udział 7 testerów wina. Zaproponowano im 38 rodzajów słodkiego i 26 typów białego wina do wypróbowania. Rybną przystawkę stanowił przegrzebek - małż, znany z tego, że wywołuje szczególnie nieprzyjemny posmak w ustach, gdy kojarzy się go z czerwonym winem. *

Wybrano wina psujące smak małża i przeprowadzono ich analizę chemiczną. Ku zaskoczeniu naukowców, winnym złego smaku okazało się żelazo, występujące w czerwonym winie. Gdy jego zawartość w napoju przekraczała 2 mg/l danie miało smak kwaśny. Na wszelki wypadek zamoczono jeszcze kawałki małża w próbkach wina. Okazało się, że moczone w napojach o małej zawartości żelaza pachniały normalnie, podczas gdy zamaczanie w winach o dużej zawartości tego pierwiastka, czuć było rybą.

Naukowcy podają, że nie wyizolowali jeszcze związku z przegrzebka, który reaguje z winem, ale podejrzewają, że będzie to jakiś nienasycony kwas tłuszczowy, który w obecności żelaza będzie się szybko rozkładał i uwalniał zapach psującej się ryby.

To, ile żelaza zawiera wino, zależy od jego zawartości w ziemi, na której rosły winogrona, a także od tego, w jaki sposób były zbierane i przetwarzane. Zawartość tego związku w winie czerwonym jest zazwyczaj wyższa niż w białym.

d1rvrbn

"Byliśmy zaskoczeni tym odkryciem - mówi Takayuki Tamura, chemik i główny autor badań. - Przypuszczaliśmy, że winne złego smaku bedą polifenole lub dwutlenek siarki. Występują one w większej zawartości w winie czerwonym niż żelazo. Ponieważ zaś żelazo nie wpływa na kolor wina ani na inne jego parametry, winiarze zwykli nie doceniać jego roli. Teraz mogą się nad tym zastanowić".

"Czerwone wino nie powinno być podawane z rybami, bez względu na zawartość żelaza - uważa Gordon Burns z ETS Laboratories in St. Helena, w Kaliforni (USA) - Jego konsystencja i smak, zepsują delikatną woń wielu dań z owoców morza. Czerwone wino najlepiej pasuje do dużego soczystego kawałka mięsa."

PAP/mn/ tot/

d1rvrbn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1rvrbn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj