Dlaczego czerwone wino nie nadaje się do ryby

Od lat wiadomo, że czerwone wino lepiej pasuje do mięsa niż do ryby i owoców morza. Czerwone wino podane z rybami wywołuje nieprzyjemny smak tuż po jedzeniu. Wiadomo już co jest tego przyczyną!

Dlaczego czerwone wino nie nadaje się do ryby
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

*Badacze z Mercian Corp. in Fujisawa w Japonii przeprowadzili eksperyment, w którym wzięło udział 7 testerów wina. Zaproponowano im 38 rodzajów słodkiego i 26 typów białego wina do wypróbowania. Rybną przystawkę stanowił przegrzebek - małż, znany z tego, że wywołuje szczególnie nieprzyjemny posmak w ustach, gdy kojarzy się go z czerwonym winem. *

Wybrano wina psujące smak małża i przeprowadzono ich analizę chemiczną. Ku zaskoczeniu naukowców, winnym złego smaku okazało się żelazo, występujące w czerwonym winie. Gdy jego zawartość w napoju przekraczała 2 mg/l danie miało smak kwaśny. Na wszelki wypadek zamoczono jeszcze kawałki małża w próbkach wina. Okazało się, że moczone w napojach o małej zawartości żelaza pachniały normalnie, podczas gdy zamaczanie w winach o dużej zawartości tego pierwiastka, czuć było rybą.

Naukowcy podają, że nie wyizolowali jeszcze związku z przegrzebka, który reaguje z winem, ale podejrzewają, że będzie to jakiś nienasycony kwas tłuszczowy, który w obecności żelaza będzie się szybko rozkładał i uwalniał zapach psującej się ryby.

To, ile żelaza zawiera wino, zależy od jego zawartości w ziemi, na której rosły winogrona, a także od tego, w jaki sposób były zbierane i przetwarzane. Zawartość tego związku w winie czerwonym jest zazwyczaj wyższa niż w białym.

"Byliśmy zaskoczeni tym odkryciem - mówi Takayuki Tamura, chemik i główny autor badań. - Przypuszczaliśmy, że winne złego smaku bedą polifenole lub dwutlenek siarki. Występują one w większej zawartości w winie czerwonym niż żelazo. Ponieważ zaś żelazo nie wpływa na kolor wina ani na inne jego parametry, winiarze zwykli nie doceniać jego roli. Teraz mogą się nad tym zastanowić".

"Czerwone wino nie powinno być podawane z rybami, bez względu na zawartość żelaza - uważa Gordon Burns z ETS Laboratories in St. Helena, w Kaliforni (USA) - Jego konsystencja i smak, zepsują delikatną woń wielu dań z owoców morza. Czerwone wino najlepiej pasuje do dużego soczystego kawałka mięsa."

PAP/mn/ tot/

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory