Ciasto Kinder Bueno. Gratka dla miłośników czekoladowych słodkości
Ciasto Kinder Bueno to proste i stosunkowo szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia. W smaku przypomina popularny batonik, jest bardzo słodkie, podzielne i efektowne. Wykonasz go bez trudu i z pewnością nie raz wrócisz do tego przepisu.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
Składniki na spód:
- ok. 2 dużych opakowań herbatników kakaowych
- 1 szklanka ciepłego kakao na mleku
- 7 łyżek kremu kakaowo-orzechowego
Składniki na krem orzechowy:
- 100 g podprażonych na patelni i rozdrobnionych orzechów laskowych bez skórki
- 350 g mascarpone
- 300 ml kremówki
- 50 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na krem czekoladowy:
- 300 ml kremówki
- 150 g gorzkiej czekolady 70%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
*Dodatkowo: *
- 2 batony Kinder bueno
- kakao do oprószenia ciasta
- 100 g białej czekolady
Składniki na formę o rozmiarach 20x30 cm
Masa czekoladowa
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Serek mascarpone ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, miksując na wolnych obrotach.
- Ubić kremówkę i dodać do kremu czekoladowego. Wymieszać delikatnie za pomocą szpatuły.
Masa orzechowa
- Do rondla wlać 150 ml kremówki, dodać cukier puder i masło.
- Gdy masa się ogrzeje, wsypać do niej mleko w proszku i dokładnie wymieszać, aż do połączenia wszystkich składników.
- Dodać orzechy i 125 g mascarpone. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia.
- W międzyczasie ubić kremówkę i połączyć z pozostałym serem mascarpone. Dodać do ostygniętej masy orzechowej i delikatnie wymieszać wszystko razem.
Formę wyłożyć folią spożywczą.
- Na dnie ułożyć warstwę herbatników zanurzonych na chwilę w przygotowanym, lekko ciepłym kakao – ściśle, jeden obok drugiego.
- Rozsmarować krem kakaowo-orzechowy. By ułatwić sobie to zadanie, wystarczy wstawić słoik z kremem na kilka minut do ciepłej wody lub rozmieszać krem z jedną łyżką ciepłego mleka.
- Ponownie namoczyć herbatniki w kakao i wyłożyć na ciemnym kremie.
- Na nie wyłożyć krem czekoladowy z mascarpone i powtórzyć procedurę z namaczaniem i rozkładaniem herbatników.
- Kolejną warstwą jest krem z orzechami laskowymi – wykładamy go na herbatniki w ilości 3/4 porcji i nakrywamy następną warstwą ciastek.
- Na wierzchu rozsmarowujemy cienką warstwę pozostałego kremu, posypujemy kakao w proszku i układamy podzielony na kostki batoniki. W zamian batoniki można delikatnie rozkruszyć i posypać wierzch ciasta lub kakao zastąpić startą na grubych oczkach tarki białą czekoladą.
Ciasto odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Podziel się opinią
Komentarze