Trwa ładowanie...
d1zkxdz
27-11-2020 10:51

Ciasto Kinder Bueno. Gratka dla miłośników czekoladowych słodkości

Przepis

Ciasto Kinder Bueno to proste i stosunkowo szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia. W smaku przypomina popularny batonik, jest bardzo słodkie, podzielne i efektowne. Wykonasz go bez trudu i z pewnością nie raz wrócisz do tego przepisu.

d1zkxdz
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Składniki na spód:

  • ok. 2 dużych opakowań herbatników kakaowych
  • 1 szklanka ciepłego kakao na mleku
  • 7 łyżek kremu kakaowo-orzechowego

Składniki na krem orzechowy:

  • 100 g podprażonych na patelni i rozdrobnionych orzechów laskowych bez skórki
  • 350 g mascarpone
  • 300 ml kremówki
  • 50 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na krem czekoladowy:

  • 300 ml kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady 70%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

*Dodatkowo: *

  • 2 batony Kinder bueno
  • kakao do oprószenia ciasta
  • 100 g białej czekolady
Przepis

Składniki na formę o rozmiarach 20x30 cm

Masa czekoladowa

  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • Serek mascarpone ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę, miksując na wolnych obrotach.
  • Ubić kremówkę i dodać do kremu czekoladowego. Wymieszać delikatnie za pomocą szpatuły.

Masa orzechowa

  • Do rondla wlać 150 ml kremówki, dodać cukier puder i masło.
  • Gdy masa się ogrzeje, wsypać do niej mleko w proszku i dokładnie wymieszać, aż do połączenia wszystkich składników.
  • Dodać orzechy i 125 g mascarpone. Wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia.
  • W międzyczasie ubić kremówkę i połączyć z pozostałym serem mascarpone. Dodać do ostygniętej masy orzechowej i delikatnie wymieszać wszystko razem.

Formę wyłożyć folią spożywczą.

  • Na dnie ułożyć warstwę herbatników zanurzonych na chwilę w przygotowanym, lekko ciepłym kakao – ściśle, jeden obok drugiego.
  • Rozsmarować krem kakaowo-orzechowy. By ułatwić sobie to zadanie, wystarczy wstawić słoik z kremem na kilka minut do ciepłej wody lub rozmieszać krem z jedną łyżką ciepłego mleka.
  • Ponownie namoczyć herbatniki w kakao i wyłożyć na ciemnym kremie.
  • Na nie wyłożyć krem czekoladowy z mascarpone i powtórzyć procedurę z namaczaniem i rozkładaniem herbatników.
  • Kolejną warstwą jest krem z orzechami laskowymi – wykładamy go na herbatniki w ilości 3/4 porcji i nakrywamy następną warstwą ciastek.
  • Na wierzchu rozsmarowujemy cienką warstwę pozostałego kremu, posypujemy kakao w proszku i układamy podzielony na kostki batoniki. W zamian batoniki można delikatnie rozkruszyć i posypać wierzch ciasta lub kakao zastąpić startą na grubych oczkach tarki białą czekoladą.

Ciasto odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
Więcej tematów
d1zkxdz