Botwina czy boćwina? Buraczane sekrety

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 7Listki pełne zdrowia

Obraz
© iStock.com

Sezon na młode warzywa w pełni. Zajadamy się rzodkiewkami, sałatą, ogórkami. Na naszych stołach pojawia się także botwinka. Niedoświadczeni kucharze często mylą ją z boćwiną, która, choć podobna, jest jednak innym warzywem i do czego innego jej używamy, bo poza podobną nazwą, jednak się od siebie różnią.

Zacznijmy od teorii. Botwina to młode liście i korzonki buraka ćwikłowego. Z kolei boćwina to burak liściowy. Nie wykorzystujemy w kuchni korzeni boćwiny, bo nie dość, że są one niepozorne, to w dodatku twarde i niesmaczne. I młode buraki i boćwina należą jednak do jednej rodziny roślin. Mają bardzo podobny smak, podobnie je się uprawia. Zupełnie inaczej jednak przygotowuje je się w kuchni.

Zobacz także wideo:

/ 7Botwina czy boćwina?

Obraz
© 123RF.COM

Boćwina jest bardzo popularna w Wielkiej Brytanii, Francji i we Włoszech. Liście tego warzywa są dość duże, pofałdowane. Są soczyste i intensywne w smaku. Pośrodku każdego listka przebiega gruby ogonek liściowy w kolorze fioletowym, jasnozielonym, żółtym lub białym. Te ogonki są chrupiące i bardzo smaczne. Wyróżniamy dwie odmiany boćwiny - łodygową i liściastą. Łodygowa ma mniejsze liście, ale za to grubsze ogonki liściowe. Liście boćwiny używane są do przygotowywania sałatek, zapiekanek, a nawet gołąbków. Ogonki liściowe można gotować jak szparagi. Boćwina zawiera kwas szczawiowy, dlatego nie należy jej spożywać więcej niż 200 g dziennie.

Botwina z kolei, czyli młode listki i młode buraczki najczęściej używane są do zupy, o takiej samej nazwie. Młode buraczki to także nieodzowny składnik chłodników. Botwinka ma smaczne korzenie w kształcie małych bordowych buraczków, delikatne zielone liście i cienkie ogonki liściowe. To niepozorne warzywo jest źródłem składników odżywczych - żelaza, potasu, magnezu, wapnia oraz błonnika, który reguluje pracę jelit i usprawnia nasz metabolizm. Jest niskokaloryczna. Doskonale smakuje na surowo lub jako dodatek do sałatek czy zup.

/ 7Właściwości zdrowotne

Obraz
© iStock.com

właściwości botwiny i boćwiny zapytaliśmy ekspertkę, Małgorzatę Szymkowiak z Centrum Dietetycznego Naturhouse Gdańsk-Wrzeszcz.
Zarówno botwina jak i boćwina mają wiele składników odżywczych m.in. witaminy z grupy B, A oraz C. Warzywa te są polecane osobom, które dbają o szczupłą sylwetkę, gdyż są cennym źródłem błonnika, dzięki czemu usprawniają prace jelit. Obie rośliny działają odkwaszająco na organizm, regulują gruczoły potowe oraz łojowe, dlatego zalecane są również przy problemach z cerą. Botwina i boćwina są szczególnym uzupełnieniem diety przy anemii, a także kobiet w ciąży. Potrawy z młodych liści buraków ćwikłowych to przede wszystkim zupy, gołąbki, ale świetnie nadają się również jako dodatki do mięs i ciast. Boćwina ma duże liście o wyraźnym smaku, dlatego najbardziej smakuje w wersji sałatkowej, świetnie nadaje się też jako dekoracja do potraw.

/ 7Zupa

Obraz
© iStock.com

Zupa botwinka jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Składniki: kawałek mięsa (noga kurczaka, szponder wołowy), dwa pęczkibotwinki, dwie marchewki, pietruszka, kawałek selera, dwa liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól, śmietanka 18 proc., dwa ugotowane na twardo jajka. Mięso myjemy i wrzucamy do osolonej wody. Gotujemy aż do zawrzenia, wyjmujemy szumowiny i gotujemy około pół godziny. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, w tym botwinkę i przyprawy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, zaprawiamy śmietaną. Wykładamy na talerz przekrojone na pół jajko i zalewamy zupą.

/ 7Chłodnik

Obraz
© iStock.com

Chłodnik to staropolska zupa, uwielbiana szczególnie podczas upałów. Potrzebne nam będą: dwa pęczki botwinki, cztery świeże ogórki, cztery ogórki małosolne, pęczek szczypioru, pęczek koperku, pęczek rzodkiewki, dwa jajka na twardo, półtora litra maślanki, sól i pieprz. Botwinkę kroimy w kostkę i gotujemy w bardzo małej ilości wody (musi ledwo przykryć warzywa). Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, rzodkiewkę i koperek siekamy drobno. Drobno siekamy także jajka. Wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka, wlewamy maślankę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Możemy lekko zakwasić sokiem z kiszonych ogórków. Mocno schładzamy i podajemy.

/ 7Boćwina jak szpinak.

Obraz
© iStock.com

Burak liściowy przygotowywany jak szpinak smakuje równie dobrze i jest równie zdrowy. Składniki: dwa pęczki boćwiny, pęczek natki pietruszki, dwa posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz, kilka łyżek słodkiej śmietanki, łyżka masła i łyżka mąki. Liście boćwiny myjemy dokładnie. Duże kroimy dość drobno, małe zostawiamy w całości. Do rondla wrzucamy boćwinę i posiekaną natkę. Zalewamy małą ilością wody, dodajemy posiekany czosnek, pieprz i sól i dusimy na małym ogniu pół godziny. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i lekko zasmażamy ją. Dodajemy śmietankę i mieszamy. Tak przygotowany sos wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy.

/ 7Gołąbki z boćwiny

Obraz
© iStock.com

Gołąbki z boćwiny to niecodzienna odmiana tej tradycyjnej polskiej potrawy. Przygotujmy: kilka dużych liści boćwiny, dwie szklanki ugotowanego ryżu, pęczek koperku, szklanka posiekanych orzechów włoskich, pół szklanki namoczonych rodzynek, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce, doprawiamy do smaku. Dużą łyżkę masy nakładamy na środek liścia boćwiny i zawijamy go w gołąbka. Układamy je w szerokim garnku i zalewamy lekkim bulionem warzywnym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 40 minut.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki