Botwina czy boćwina?
Boćwina jest bardzo popularna w Wielkiej Brytanii, Francji i we Włoszech. Liście tego warzywa są dość duże, pofałdowane. Są soczyste i intensywne w smaku. Pośrodku każdego listka przebiega gruby ogonek liściowy w kolorze fioletowym, jasnozielonym, żółtym lub białym. Te ogonki są chrupiące i bardzo smaczne. Wyróżniamy dwie odmiany boćwiny - łodygową i liściastą. Łodygowa ma mniejsze liście, ale za to grubsze ogonki liściowe. Liście boćwiny używane są do przygotowywania sałatek, zapiekanek, a nawet gołąbków. Ogonki liściowe można gotować jak szparagi. Boćwina zawiera kwas szczawiowy, dlatego nie należy jej spożywać więcej niż 200 g dziennie.
Botwina z kolei, czyli młode listki i młode buraczki najczęściej używane są do zupy, o takiej samej nazwie. Młode buraczki to także nieodzowny składnik chłodników. Botwinka ma smaczne korzenie w kształcie małych bordowych buraczków, delikatne zielone liście i cienkie ogonki liściowe. To niepozorne warzywo jest źródłem składników odżywczych - żelaza, potasu, magnezu, wapnia oraz błonnika, który reguluje pracę jelit i usprawnia nasz metabolizm. Jest niskokaloryczna. Doskonale smakuje na surowo lub jako dodatek do sałatek czy zup.