Trwa ładowanie...

Bez żurku nie ma polskiej kuchni

Nasza kuchnia słynie z zup. Przyjeżdżający do Polski turyści nie mogą się nachwalić pomidorowej, ogórkowej, kalafiorowej czy grzybowej. Prym wśród zup wiedzie jednak żurek – Polska jest jednym z nielicznych krajów na świecie (obok Białorusi i części Ukrainy), gdzie możemy tą zupę zjeść. To powód do dumy, szczególnie, że żur jest zupą nie tylko pożywną i zdrową, to także zupa z historią.

Bez żurku nie ma polskiej kuchniŹródło: 123RF
d417alc
d417alc

Nasza kuchnia słynie z zup. Przyjeżdżający do Polski turyści nie mogą się nachwalić pomidorowej, ogórkowej, kalafiorowej czy grzybowej. Na czele jest jednak żurek - Polska jest jednym z nielicznych krajów na świecie (obok Białorusi i części Ukrainy), gdzie możemy tę zupę zjeść. To powód do dumy, szczególnie, że żur jest propozycją nie tylko pożywną i zdrową, ale to także zupa z historią.

To jedna z najstarszych polskich zup. Początkowo stanowił głównie podstawę wyżywienia ludzi na wsiach. Pierwotnie znany był jako barszcz biały, dopiero później zaczęto serwować go z ziemniakami, pod nazwą zalewajka, czyli właśnie żur. Najstarszy zachowany przepis na biały barszcz pochodzi z XVI wieku. Co ciekawe bardzo się różni od dzisiejszych. Była to potrawa z gotowanych w wodzie roślin, takich jak barszcz zwyczajny, komosa i lebioda.

Charakterystyczną cechą żuru jest jego kwaśny smak. Uzyskiwano go dodając do wody kwas z mąki żytniej, berberys, porzeczki, żurawiny czy agrest. Taką kwaśną zupę nazywano w różnych regionach Polski albo żurem albo białym barszczem. Badacze twierdzą, że nazewnictwo zależy najczęściej od tradycji rodzinnych i od regionu kraju. Są miejsca, gdzie nie ma różnicy między tymi potrawami, a nazwa stosowana jest zamiennie. Jednak w rzeczywistości żurek różni się od białego barszczu, choć mają podobny smak.

Żur to zupa tak znana, że powstały nawet legendy, mające wyjaśnić, skąd się wziął. Najpopularniejsza jest ta o skąpym karczmarzu. Był on tak chciwy, że oszukiwał ludzi na wszystkim: np. dolewał wody do piwa. Sąsiedzi mieli już tego dosyć, więc wynajęli żarłoka, aby ten dał mu nauczkę. Do karczmy zawitał przybysz z sakwą pełną złota i założył się z karczmarzem o to, że zje najgorszą zupę jaką kucharz przygotuje. Co więcej, nie dostanie po niej niestrawności. Postawił jeden warunek: skąpiec nigdy nie będzie mógł ani gotować tej zupy, ani zdradzić nikomu przepisu i na zawsze zniknie z okolicy pod groźbą klątwy. Karczmarz postanowił na kolację ugotować coś ohydnego. Wziął stare resztki zaczynu na chleb razowy, zalał je wrzątkiem, wrzucił kilka więdnących już warzyw, dodał przygotowaną do wędzenia surową, ledwo co przyprawiona kiełbasę, stare grzyby, resztkę zeschniętej wędzonki, dla zbicia aromatu śmierdzącego mięsa wrzucił 2 ząbki czosnku. Jakby tego było mało narwał jeszcze naręcze lebiody i dodał pod koniec gotowania. Jakie było jego zdziwienie, gdy tajemniczy gość nie dość, że zjadł zupę ze smakiem, to jeszcze inni w karczmie zechcieli ją spróbować. Karczmarz przegrał i musiał wyprowadzić się ze wsi.

d417alc

Nietrudno powiedzieć, ile prawdy jest w tej legendzie, jednak żur rozpowszechnił się na terenach całej Polski. Dziś jemy go na obiad lub kolację. Kiedyś było to jednak danie serwowane o wszystkich porach dnia. Bardzo popularne było spożywanie żuru na śniadanie, co miało zapewnić siłę na cały pracowity dzień.

Żur gotowano w dużych ilościach i jedzono nawet dwa czy trzy razy dziennie. Rzadko dodawano do zupy mięso (po prostu go nie było), więc stanowił zwykle potrawę postną, jedzoną zarówno w okresie Wielkiego Postu, jak i podczas wigilijnej wieczerzy. Do dziś w niektórych regionach żurek wciąż gości na wigilijnych stołach.

O ile serwowanie tej zupy podczas Bożego Narodzenia jest raczej rzadkością, kwaśna zupa gości na większości polskich stołów podczas Wielkanocy. W niektórych domach podawany jest właśnie żur. W innych barszcz biały. Tradycyjnie pierwszą z nich przyrządzało się na podstawie zakwasu z mąki żytniej (co również robi się do dziś). Do drugiej zaś dodawano więcej roślin. Stopniowo jednak obu określeń zaczęto stosować zamiennie, jako nazwy dla zup na zakwasie z mąki. Dziś barszcz biały przygotowuje się często na bazie zakwasu pszennego, a żur - żytniego. W niektórych regionach żurem często nazywa się również zupę postną, natomiast barszczem - gotowaną na wywarze mięsnym, z dodatkiem kiełbasy.

POLECAMY: href="http://kuchnia.wp.pl/jadalne-ozdoby-na-wielkanocny-stol-6054628977579137g">jadalne ozdoby na wielkanocny stół[ jadalne ozdoby na wielkanocny stół

Podstawą dobrego żuru jest zakwas. Przygotowuje się go zwykle z mąki razowej, wymieszanej ze sporą ilością ciepłej, przegotowanej wody. Najczęściej na szklankę mąki przypada około litra wody. Do zakwasu dodajemy również skórkę z kromki razowego chleba. Wlewamy wszystko do kamionkowego naczynia, przykrywamy je lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Im dłużej stoi zakwas, tym jest kwaśniejszy. Warto jednak co jakiś czas go zamieszać, a także sprawdzać, czy nie pleśnieje. Przechowujemy go w butelkach w lodówce przez kilka tygodni.

d417alc

W Polsce istnieją różne odmiany regionalne żurku. Gotuje się go albo na wywarze warzywnym, albo mięsnym (głównie używa się kiełbas i wędzonek). Pochodzący ze Śląska żur siewierski powinien być przyrządzany na wywarze z gęsiny, podobnie jak żurek kaszubski. Z kolei żur z Jury Krakowsko-Częstochowskiej przygotowuje się na bulionie grzybowym. Jest on ciemniejszy od klasycznego żurku, o wyraźnie grzybowym smaku i aromacie. Żurek nie może się obyć bez przypraw: majeranku, czosnku i chrzanu. Na Opolszczyźnie istnieją także przepisy z dodatkiem maślanki.

Bez względu na domowe tradycje i receptury, trudno nie zgodzić się ze zdaniem, że zupa ta wiedzie prym w polskich kuchniach, a popularnością ustępuje jedynie rosołowi.

AD/mp/WP Kuchnia

d417alc
d417alc
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d417alc
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (883 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.