5 powodów, dla których warto jeść chrzan

Wielkanoc bez chrzanu? Z pewnością nie w Polsce. Sam lub z buraczkami w postaci ćwikły, jest obowiązkowym dodatkiem do serwowanych w tym okresie mięs, wędlin i kiełbas. Kolejne dni chwały chrzanu przypadają na czas przygotowywania przetworów. W końcu jest nieodłącznym dodatkiem do kiszonych ogórków. Ten niezwykle aromatyczny korzeń ma tyle właściwości zdrowotnych, że warto po niego sięgać nie tylko od święta i włączyć go do codziennej diety.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Nie tylko do jajeczka

Obraz
© 123RF.COM

Wielkanoc bez chrzanu? Z pewnością nie w Polsce. Sam lub z buraczkami w postaci ćwikły, jest obowiązkowym dodatkiem do serwowanych w tym okresie mięs, wędlin i kiełbas. Kolejne dni chwały chrzanu przypadają na czas przygotowywania przetworów. W końcu jest nieodłącznym dodatkiem do kiszonych ogórków. Ten niezwykle aromatyczny korzeń ma tyle właściwości zdrowotnych, że warto po niego sięgać nie tylko od święta i włączyć go do codziennej diety.

/ 10Synigryna - sedno chrzanu

Obraz
© Shutterstock.com

Chrzan pospolity, roślina z rodziny kapustowatych, zwany też warzuchą słynie, przede wszystkim ze swojego ostrego, piekącego smaku. - W korzeniu chrzanu zawarty jest glikozyd siarkowy synigryna, który ulega rozpadowi do olejku gorczycznego. To właśnie on nadaje tej przyprawie jej charakterystyczny smak - wyjaśnia Joanna Stefanowska, dietetyczka z Natur House Gdańsk Madison. - Synigryna to najcenniejszy składnik chrzanu. Przede wszystkim produkuje izotiocyjanian sodu, który jest substancją o właściwościach antybiotycznych. Poza tym działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie. Łagodzi także objawy infekcji - dodaje ekspertka. - Glikozyd też ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, dzięki temu jest naturalnym konserwantem. Dodatkowo synigryna wspomaga układ trawienny, poprawia przemianę materii oraz pracę pęcherzyka żółciowego.

/ 10Skarbnica witamin i mikroelementów

Obraz
© Shutterstock.com

Mile drażniący kubki smakowe chrzan, to także doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. - Jest bardzo bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, potas, wapń fosfor, magnez, jod i inne - wymienia Joanna Stefanowska. Pod względem zawartości witaminy C, chrzan deklasuje popularne cytrusy. Jednocześnie dzięki temu, że korzeń ukryty jest pod ziemią, witamina jest doskonale zabezpieczona przed działaniem słońca, które powoduje jej utleniania.

Na przednówku, gdy cierpimy na niedobór wielu składników odżywczych, taka bomba witaminowa, jest nie do przecenienia. Warto wiedzieć, że najwięcej wartości odżywczych ma świeży chrzan. Dlatego powinniśmy go ucierać tuż przed podaniem.

/ 10Chrzan dla urody

Obraz
© 123RF.COM

Bogaty w witaminy i cenne pierwiastki chrzan pozytywnie wpływa też na stan włosów, skóry i paznokci. Jeśli jednak chcemy wykorzystać tę roślinę dla poprawienia urody, lepiej stosować ją zewnętrznie. - Starty na drobno chrzan stosuje się do przemywania twarzy w celu redukcji przebarwień i piegów. Wybiela skórę i sprawia, że staje się gładsza i delikatniejsza - wyjaśnia pani dietetyk.

/ 10Broń w walce z bólem

Obraz
© Fotolia

W medycynie ludowej chrzan wykorzystywany był na długo przed tym, nim został doceniony w kuchni. Lista jego działań leczniczych jest bardzo długa. Do tych już wymienionych dodać należy także pozytywny wpływ na układ krążenia, przeciwdziałanie szkorbutowi czy właściwości moczopędne i odtruwające. Chrzan jest także doskonałym produktem do walki z bólem. Jego silne działanie przeciwbólowe wykorzystywane jest przy nerwobólach, bólach stawowych i kostnych. Bóle reumatyczne najlepiej zwalczać stosując okłady z chrzanu - startego korzenia lub liści tej rośliny.

/ 10Dużo korzyści, mało kalorii

Obraz
© Fotolia

- Dużą zaletą chrzanu jest jego niska kaloryczność. 100 g korzenia to tylko 70 kcal - mówi Joanna Stefanowska. - A zjedzenie takiej ilości jest właściwie niemożliwe. Nie jemy go przecież jako samodzielnego dania, a dodatek do mięs czy ryb. Zdecydowanie lepiej podkreślić smak głównego dania startym korzeniem czy ćwikłą niż np. kalorycznym sosem - dodaje ekspertka.

Jeśli jeszcze weźmiemy pod uwagę, że tradycyjnie śniadanie wielkanocne zaczynało się od poświęconego chrzanu, który miał ustrzec biesiadników przed dolegliwościami żołądkowymi w trakcie obfitej biesiady, nie ma wątpliwości - chrzan warto jeść. Zarówno w okresie Wielkanocy, jak i każdym innym.

/ 10Zupa chrzanowa

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *2 duże cebule, 2 duże pory, 1 łyżka masła, 5 średnich ziemniaków, 8-10 łyżek chrzanu (najlepiej domowego)
, 1,5l bulionu drobiowo-wołowego, przyprawy do smaku. Do podania: jajko, podsmażony boczek, natka pietruszki.

Przygotowanie: w większym garnku rozpuścić masło i zeszklić posiekaną cebulę. Po chwili dodać posiekanego pora i szczyptę soli. Całość smażyć 2-3 minuty, a następnie wlać bulion, dodać pokrojone w kosteczkę obrane ziemniaki i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec dodać chrzan. Gotową zupę zblendować. Podawać z dodatkami.

/ 10Syrop chrzanowy z miodem i cytryną

/ 10Sos chrzanowy

Obraz
© 123RF.COM

*Składniki: *4 łyżki świeżo startego chrzanu, 2 łyżki gęstej śmietany, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, sól do smaku.

*Przygotowanie: *składniki dokładnie wymieszać i w szczelnym opakowaniu wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sos podawać mocno schłodzony do gotowanych lub pieczonych na rożnie mięs, ryb lub warzyw.

10 / 10Nalewka z chrzanu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 150 g korzenia chrzanu, 1 litr białego wina (wytrawnego, najlepiej gronowego), 100 ml spirytusu.

Przygotowanie: oczyszczony, umyty i osuszony chrzan obrać z wierzchniej warstwy, a następnie zetrzeć na drobnej tarce. Wiórki wraz z puszczonym sokiem umieścić w większym słoju i zalać pozostałymi składnikami. Odstawić na 1-2 dni, a następnie przefiltrować do butelki i wstawić do chłodnego, zacienionego miejsca. Nalewka chrzanowa po kilku tygodniach jest gotowa do spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce