barszcz biały

Obraz

Składniki

  • ZUPA:
  • - 2 średnie surowe białe kiełbaski;
  • - duża cebula;
  • - 5-6 ząbków czosnku;
  • - kilkanaście ziaren pieprzu czarnego;
  • - 5 listków laurowych;
  • - "Barszcz biały" WINIARY.
    • DODATKOWO:
  • - 40 dag ziemniaków;
  • - 10 dag słoniny;
  • - buteleczka kwaśnej śmietany 18%;
  • - 2 jajka;
  • - 20-30 dag kiełbasy zwyczajnej.
    • [dwa obiady dla dwóch osób]

Przepis

Do garnka wlać 2,5 litra zimnej wody, dodać listki, pieprz (ja wkladam w taką metalową kuleczkę do parzenia herbaty, żeby nie trzeba się było bawić w wyciąganie ziarenek z talerza), obraną przekrojoną wzdłuż na cztery cebulę i obrane przekrojone wzdłuż ząbki czosnku. Zagotować, zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę (każdą oddzielnie).
Kiełbasę parzyć (nie gotować!) ok. 40 minut.
"Barszcz biały" WINIARY rozmieszać w szklance zimnej wody starannie rozgniatając krupki.
Wywar doprowadzić do wrzenia, wlać barszcz, mieszając zagotować i gotować na małym ogniu 10-15 minut.

Przepis

Obiad 1:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować.
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na patelni.
Ugotowane ziemniaki utłuc ze skwarkami.
Barszcz podać w wazie, oddzielnie w misce tłuczone ziemniaki i kwaśną śmietanę. Każdemu włożyć białą kiełbasę, wlać zupę. Na talerzach doprawiać barszcz śmietaną.

Przepis

Obiad 2:
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić.
Kiełbasę zwyczajną pokroić na dość grube ćwierćplasterki, zesmażyć.
Barszcz podawać w wazie, oddzielnie jajka na twardo, skwarki z kiełbasy, kwaśną śmietanę i świeży chleb. Doprawiać na talerzach według upodobań.

Przepis

SMACZNEGO!!!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja