barszcz biały
- ZUPA:
- - 2 średnie surowe białe kiełbaski;
- - duża cebula;
- - 5-6 ząbków czosnku;
- - kilkanaście ziaren pieprzu czarnego;
- - 5 listków laurowych;
- - "Barszcz biały" WINIARY.
- DODATKOWO:
- - 40 dag ziemniaków;
- - 10 dag słoniny;
- - buteleczka kwaśnej śmietany 18%;
- - 2 jajka;
- - 20-30 dag kiełbasy zwyczajnej.
- [dwa obiady dla dwóch osób]
Do garnka wlać 2,5 litra zimnej wody, dodać listki, pieprz (ja wkladam w taką metalową kuleczkę do parzenia herbaty, żeby nie trzeba się było bawić w wyciąganie ziarenek z talerza), obraną przekrojoną wzdłuż na cztery cebulę i obrane przekrojone wzdłuż ząbki czosnku. Zagotować, zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę (każdą oddzielnie).
Kiełbasę parzyć (nie gotować!) ok. 40 minut.
"Barszcz biały" WINIARY rozmieszać w szklance zimnej wody starannie rozgniatając krupki.
Wywar doprowadzić do wrzenia, wlać barszcz, mieszając zagotować i gotować na małym ogniu 10-15 minut.
Obiad 1:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować.
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na patelni.
Ugotowane ziemniaki utłuc ze skwarkami.
Barszcz podać w wazie, oddzielnie w misce tłuczone ziemniaki i kwaśną śmietanę. Każdemu włożyć białą kiełbasę, wlać zupę. Na talerzach doprawiać barszcz śmietaną.
Obiad 2:
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić.
Kiełbasę zwyczajną pokroić na dość grube ćwierćplasterki, zesmażyć.
Barszcz podawać w wazie, oddzielnie jajka na twardo, skwarki z kiełbasy, kwaśną śmietanę i świeży chleb. Doprawiać na talerzach według upodobań.
SMACZNEGO!!!
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze