Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc

Tradycja malowania pisanek w Wielką Sobotę jest tak ważna jak przystrajanie choinki tuż przed Wigilią. To też świetna zabawa dla dzieci i okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Aby w pełni zdrowo i świadomie przeżyć ten czas, warto postawić na produkty naturalne i zrezygnować z przyklejania folii na produkty, które później podamy na świąteczny stół. Oto przegląd smakołyków prosto z kuchni, które w naturalny sposób zabarwią pisanki.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Są dwie podstawowe metody barwienia jajek. Najłatwiej włożyć zimne jajka do ugotowanych wcześniej barwników. Drugim sposobem jest gotowanie jaj razem z barwiącymi elementami. W przypadku naturalnych substancji należy kierować się zasadą, że im dłużej przetrzymamy jajko w barwniku, tym ciemniejszy i bardziej intensywny uzyskamy odcień. Żeby barwa była głębsza do cieczy można dodać sól, a po pomalowaniu natłuścić jajka.

Domowe i naturalne barwienie jajek

Dobrze znany sposób z łupinami cebuli pozwoli nam uzyskać brązowy kolor skorupki. Im dłużej będziemy gotować je z jajkami, tym będą ciemniejsze. Kolor wpadający w pomarańcz uzyskamy natomiast poprzez wywar z dyni lub marchewki. Pięknie prezentować się też będą pisanki żółte - taką barwę zapewni im dodatek popularnej w kuchni indyjskiej przyprawy, czyli kurkumy. Wystarczy kilka łyżek do tuzina jajek, bo naprawdę mocno barwi. Warto połączyć ją z łupinami cebuli, dzięki czemu uzyskamy złoto-brązowoy kolor.

POLECAMY: jadalne ozdoby na wielkanocny stół[ jadalne ozdoby na wielkanocny stół

Obraz

Pożądany kolor czerwony to z kolei sprawka mocnego soku z buraka, a gdy rozcieńczymy go z wodą otrzymamy piękne, różowiutkie jajeczka. Jajka powinny moczyć się jednak kilka godzin, aby złapały i utrzymały kolor.

Oryginalnym pomysłem są też jajka barwione na niebiesko. W tym celu należy przygotować... czerwoną kapustę. Poszatkowane liście z jednej główki należy zalać wodą, dodać odrobiny octu i gotować pół godzin. Po tym czasie wkładamy jajka i trzymamy ok. 4 godzin.

Jeśli marzą wam się zielone pisanki należy sięgnąć po świeżą natkę pietruszki, szpinak lub szczypiorek. Kolor ten nie jest jednak tak prosty do otrzymania, jak np. czerwień, ale warto się napracować dla efektu barwy świeżej trawy.

Dla lubiących klasykę, czyli śnieżnobiałe i eleganckie jajka polecamy gotowanie ich w mieszance wody z octem. Taki trik podkreśli nienaganną biel skorupek.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

[

Obraz

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany