Naturalne sposoby barwienia jajek na Wielkanoc
Tradycja malowania pisanek w Wielką Sobotę jest tak ważna jak przystrajanie choinki tuż przed Wigilią. To też świetna zabawa dla dzieci i okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Aby w pełni zdrowo i świadomie przeżyć ten czas, warto postawić na produkty naturalne i zrezygnować z przyklejania folii na produkty, które później podamy na świąteczny stół. Oto przegląd smakołyków prosto z kuchni, które w naturalny sposób zabarwią pisanki.
Są dwie podstawowe metody barwienia jajek. Najłatwiej włożyć zimne jajka do ugotowanych wcześniej barwników. Drugim sposobem jest gotowanie jaj razem z barwiącymi elementami. W przypadku naturalnych substancji należy kierować się zasadą, że im dłużej przetrzymamy jajko w barwniku, tym ciemniejszy i bardziej intensywny uzyskamy odcień. Żeby barwa była głębsza do cieczy można dodać sól, a po pomalowaniu natłuścić jajka.
Domowe i naturalne barwienie jajek
Dobrze znany sposób z łupinami cebuli pozwoli nam uzyskać brązowy kolor skorupki. Im dłużej będziemy gotować je z jajkami, tym będą ciemniejsze. Kolor wpadający w pomarańcz uzyskamy natomiast poprzez wywar z dyni lub marchewki. Pięknie prezentować się też będą pisanki żółte - taką barwę zapewni im dodatek popularnej w kuchni indyjskiej przyprawy, czyli kurkumy. Wystarczy kilka łyżek do tuzina jajek, bo naprawdę mocno barwi. Warto połączyć ją z łupinami cebuli, dzięki czemu uzyskamy złoto-brązowoy kolor.
POLECAMY: href="http://kuchnia.wp.pl/jadalne-ozdoby-na-wielkanocny-stol-6054628977579137g">jadalne ozdoby na wielkanocny stół[ jadalne ozdoby na wielkanocny stół
Oryginalnym pomysłem są też jajka barwione na niebiesko. W tym celu należy przygotować... czerwoną kapustę. Poszatkowane liście z jednej główki należy zalać wodą, dodać odrobiny octu i gotować pół godzin. Po tym czasie wkładamy jajka i trzymamy ok. 4 godzin.
Jeśli marzą wam się zielone pisanki należy sięgnąć po świeżą natkę pietruszki, szpinak lub szczypiorek. Kolor ten nie jest jednak tak prosty do otrzymania, jak np. czerwień, ale warto się napracować dla efektu barwy świeżej trawy.
Dla lubiących klasykę, czyli śnieżnobiałe i eleganckie jajka polecamy gotowanie ich w mieszance wody z octem. Taki trik podkreśli nienaganną biel skorupek.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
[
Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj