Zalewajka - Radomszczańska zalewajka
- żur
- ziemniaki (0,75 kg)
- woda (1,5 l)
- słonina (15-20 dkg)
- czosnek (2 ząbki)
- cebula średnia (1 szt.)
- liście laurowe
- ziele angielskie
- przyprawy do smaku (sól, pieprz)
- grzyby (najlepiej zieleniatki /gąski)
Przygotować żur wg receptury
Do 1/3 wysokości litrowego naczynia (najlepiej glinianego garnka lub dzbanka) wsypać mąkę żytnią żurkową, zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dodać skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni do zakwaszenia.
Gdy dojrzeje pierwszy zaczyn wylać ok. 2/3 całości, 1/3 pozostawić jako źródło dobrego żuru. Do tego zaczynu dodać ponownie mąkę żurkową, wodę, skórkę chleba i pozostawić w ciepłym miejscu do zakwaszenia.
Po dwóch dniach żur gotowy jest do użycia.
Umyć, namoczyć, odsączyć grzyby. Obrać ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, zalać wodą i gotować. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz rozdrobnione grzyby. Całość gotować do miękkości ziemniaków, zalać żurkiem, zagotować i odstawić z ognia. Do zupy wlać wytopioną słoninę ze skwarkami. W zależności od upodobań smakowych można dodać śmietanę lub koper.
Przepis pochodzi ze strony: www.festiwal-zalewajki.radomsko.pl -
Smacznego!
Przepis dodał użytkownik sebastian-sa
Podziel się opinią
Komentarze