Sekrety i smak kindziuka

Mikołaj Rey w poszukiwaniu tradycyjnych smaków odbył podróż kulinarną na Podlasie. Tam zachwycił się kindziukiem, czyli dojrzewającą szynką. Wraz z producentem tradycyjnych wędlin Łukaszem Ancypo przygotował zupę z topinamburu z kindziukiem. Poznał też sekrety przygotowania kindziuka.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Mikołaj Rey w poszukiwaniu tradycyjnych smaków odbył podróż kulinarną na Podlasie. Tam zachwycił się kindziukiem, czyli dojrzewającą szynką. W trakcie spotkania z producentem tradycyjnych wędlin Łukaszem Ancypo poznał sekrety przygotowania tego rarytasu.

Kindziuk to twarda, dojrzewająca wędzona kiełbasa pochodząca z kuchni litewskiej, która znana jest jako _ kindzukas _ lub _ skilandis _. Kindziuk ma specyficzny, trochę kwaskowaty i pieprzny smak. Tradycyjnie farszem wypycha się pęcherz wieprzowy, aczkolwiek coraz częściej spotkać można kindziuk nadziewany w grube jelita wieprzowe.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości