Sekrety i smak kindziuka
Mikołaj Rey w poszukiwaniu tradycyjnych smaków odbył podróż kulinarną na Podlasie. Tam zachwycił się kindziukiem, czyli dojrzewającą szynką. Wraz z producentem tradycyjnych wędlin Łukaszem Ancypo przygotował zupę z topinamburu z kindziukiem. Poznał też sekrety przygotowania kindziuka.
Mikołaj Rey w poszukiwaniu tradycyjnych smaków odbył podróż kulinarną na Podlasie. Tam zachwycił się kindziukiem, czyli dojrzewającą szynką. W trakcie spotkania z producentem tradycyjnych wędlin Łukaszem Ancypo poznał sekrety przygotowania tego rarytasu.
Kindziuk to twarda, dojrzewająca wędzona kiełbasa pochodząca z kuchni litewskiej, która znana jest jako _ kindzukas _ lub _ skilandis _. Kindziuk ma specyficzny, trochę kwaskowaty i pieprzny smak. Tradycyjnie farszem wypycha się pęcherz wieprzowy, aczkolwiek coraz częściej spotkać można kindziuk nadziewany w grube jelita wieprzowe.