Trwa ładowanie...
d11i16y
05-03-2019 12:13

Pyszny chleb razowy. Bez zakwasu i drożdży

Przepis

Najłatwiejszy i najbardziej znany sposób na pieczenie chleba to ten z drożdżami, bo ciasto rośnie łatwo. Jednak ze stratą cukru rodzimego, który jest w mące. Drożdże żywią się tym cukrem i wytwarzają gazy, które to ciasto spulchniają. Są jeszcze inne metody na ciasto między innymi takie z sodą. Sztuka dobrego wykonania chleba polega na odpowiednim spulchnieniu i upieczeniu. Mój przepis pochodzi z książki z 1929 r. - czytamy na blogu Gotuj ze mną.

d11i16y
2.5
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 1 kg mąki pszennej razowej
  • 1 l serwatki, maślanki lub kwaśnego mleka
  • 2,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g mąki żytniej pytlowej (jasnej typ 720)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
Przepis

Mąkę razową, sól i płynne składniki wymieszać ze sobą (ja na początek dałam połowę maślanki i w razie potrzeby dolewałam). Ciasto nie może być zbyt rzadkie ani za gęste. Jeżeli jest za rzadkie, dosypujemy mąki pytlowej. Sodę mieszamy w odrobinie ciepłej wody i dolewamy do reszty. Ciasto ma być elastyczne, trochę rzadsze jak na pierogi. Należy je dobrze wyrobić, ręcznie lub w mikserze z końcówką do chleba, aby odpowiednio napowietrzyć, będzie pulchne po wypieczeniu. Upiec w podłużnej foremce bądź wedle życzenia. Pieczemy około 1,5 h w 180 stopni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pyszny chleb razowy. Bez zakwasu i drożdży
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

45
27

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d11i16y
d11i16y
d11i16y
d11i16y
Więcej tematów
d11i16y